Redactie
Redactie Peuter juni 6, 2018

Stappenplan: slapen peuter

Veel kinderen hebben moeite om de dag af te sluiten en te accepteren dat het bedtijd is. Een vast ritueel voor het slapengaan helpt je kind hierbij. Maar hoe stel je zo’n slaapritueel samen? Hier wat tips en trucs voor een goed slaapritueel op een rijtje.

Waarom een slaapritueel?

Peuters houden van routine en zekerheid. Als je een slaapritueel opstelt, zul je merken dat je kind veel rustiger wordt en sneller in slaap valt. In dit artikel staan activiteiten die je kunt gebruiken om je eigen slaapritueel samen te stellen. Gebruik wat je wilt en wat bij je kind past, maar belangrijk is dat je altijd zelf de rust bewaart. Je wilt je kind natuurlijk niet druk maken.

Mama en Zo tip: Heb je geen inzicht in het aantal uren dat je kind moet slapen per dag? Lees dan als richtlijn ons artikel Slaapschema: hoeveel slaap heeft je kind nodig?

1) Afscheid nemen

Als het tijd is om te gaan slapen, vinden veel kinderen het fijn om welterusten te zeggen tegen hun favoriete speelgoed en familie. Bepaal daarom van te voren tegen wie en wat je kind allemaal welterusten mag zeggen en loop samen met hem door het huis. Let wel op dat je kind niet tijd probeert te rekken door nog een knuffel gedag te zeggen. Stel grenzen en maak die duidelijk. Zo weet je peuter waar hij aan toe is.

2) In bad gaan

Veel kinderen gaan in bad voor het bedtijd is. Het is heel goed voor je kind om alvast in de slaapsfeer te komen. Door het warme water ontspant je kind meteen. Even lekker badderen en dan afdrogen. Mocht je kind juist actief worden van in bad gaan, dan doe je er misschien goed aan om dit niet bij het slaapritueel te betrekken. Geef na het badderen je kind een keuze als het tijd is om een pyjama aan te doen. Houd twee pyjama’s omhoog en laat je kind kiezen welke hij aan wil. Hij zal zich trots voelen dat hij gekozen heeft en jij bent blij dat zonder morren de lievelingspyjama aangedaan wordt.

3) Tandenpoetsen

Als de pyjama aan is, is het tijd om de tanden te poetsen. Dit is een heel belangrijk onderdeel van het slaapritueel en vooral belangrijk is dat je al vroeg begint om je kind hierbij te betrekken. Laat je kind bijvoorbeeld eerst zelf zijn tanden poetsen en doe het daarna nog even goed over (of andersom, maar net wat je fijner vindt). Je kunt het tandenpoetsen ook leuker maken door een leuke kinderborstel te kopen of door een tandenpoetsliedje te zingen. Een wekkertje zetten voor het tandenpoetsen helpt vaak ook om de kinderen lang genoeg hun tanden te laten poetsen. Lees hier tips en trucs voor het tandenpoetsen.

4) Voorlezen

Een verhaaltje voor het slapengaan is voor veel kinderen een favoriet onderdeel van hun slaapritueel. Ook voor de ontwikkeling van je kind is het goed. Hij leert op deze manier nieuwe woorden en hecht waarde aan de speciale tijd samen. Ook hier kun je je kind weer de controle geven door hem een voorleesboek te laten kiezen. Door je kind het gevoel te geven dat hij de controle heeft, zal hij minder snel opstandig worden als het tijd is om te gaan slapen. Voorleestips nodig? Zo lees je voor!

5) Welterusten

Na het voorlezen is het tijd om echt te gaan slapen. Je kunt het verhaal afronden door te zeggen dat jullie allebei nu lekker gaan slapen en dat de ‘mensen’ in het boek ook gaan slapen. Stop je kind lekker in en geef hem een knuffel of kus. Doe de lichten uit en zeg dan welterusten of slaap lekker. Zo merkt je kind dat je er ook in het donker nog bent. Je kunt eventueel ook een nachtlampje aan laten, vaak vinden kinderen dit fijn en slapen ze sneller. Mocht je kind problemen hebben met inslapen, laat dan de deur op een kier staan en zeg dat je hem zo weer komt instoppen. Grote kans dat tegen de tijd dat je terugkomt, je kind al lekker ligt te slapen met het veilige gevoel dat jij zo nog bij hem komt kijken.

Mama en Zo tip: Kinderen slapen vaak tussen hun ouders in. Het is belangrijk om ze te leren in hun eigen bedje te slapen. Lees hoe je dit aanpakt in het artikel 'Slapen in je eigen bedje'.

Reageer op artikel:
Stappenplan: slapen peuter
Sluiten