Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

Stappenplan: zindelijk worden

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk af van bergen luiers en natte broeken. Het is zo veel makkelijker als je kind zindelijk is. Bovendien scheelt het enorm in de portemonnee als je geen megapakken luiers meer hoeft in te slaan. Volg dit stappenplan en zwaai de luiers gedag en zeg hallo tegen het potje!

Je kunt pas met zindelijkheidstraining beginnen als jouw peuter er lichamelijk aan toe is. Over het algemeen krijgen kinderen voldoende controle over hun sluitspieren als ze tussen de twee en drie jaar oud zijn. Maar dit is een gemiddelde. Misschien is jou kind er al veel eerder aan toe, of juist niet. Je peuter moet het gevoel herkennen, waaraan hij merkt dat hij naar het potje moet. Natuurlijk moet hij ook snappen wat hij überhaupt op dat potje te zoeken heeft. Jongetjes zijn vaak langer bezig om zindelijk te worden. Hun sluitspieren zijn iets moeilijker te beheersen.

Wanneer beginnen

Je peuter geeft het op een gegeven moment zelf aan als hij aan het potje toe is.

  • Hij vindt een natte luier vervelend en blijft langer droog.
  • Je kind krijgt interesse in het toilet en wat daar gebeurt.
  • Hij gaat zich afzonderen als hij een plasje moet doen.
  • Je peuter geeft aan als hij geplast heeft door bijvoorbeeld zijn handje tegen zijn luier te leggen.

Stappenplan zindelijk worden

Stap 1) Imitatie
Peuters doen niets anders dan imiteren. Hij wil alles graag zelf proberen. Maak daar gebruik van en plaats een potje naast de wc. Neem hem mee als je zelf naar de wc moet of zijn broertje of zusje. Zo gaat hij meer begrijpen van het fenomeen ‘plassen op het potje’.

Stap 2) Vertrouwd
Maak je kind vertrouwd met het potje. Laat hem er mee spelen en probeer uit te leggen waar voor het potje is. Liever meteen door naar het ‘grote’ toilet? Zorg dan voor een kinderbril, zodat je peuter niet in de pot zakt. Ook heb je een speciaal opstapje nodig.

Stap 3) Tussenpozen
Zet je kind nooit te lang op het potje, maar liever met tussenpozen. Bijvoorbeeld na het eten of rondom de momenten waarop je peuter meestal een natte luier heeft. Kijk of jouw kind een bepaalde regelmaat heeft in het ‘iets’ moeten doen en zet het op die tijden steeds op het potje.

Stap 4) Belonen
Al is de boodschap in het potje nog zo klein, beloon je kind! Ligt er niets in en ben je daar overduidelijk erg teleurgesteld in? Niet laten merken, want dat haalt zeker niets uit! Je kind zou zich op den duur kunnen gaan forceren en zo een verkeerd plasgedrag gaan ontwikkelen.

Stap 5) Ideaal moment
Het meest ideale moment om aan zindelijkheidstraining te beginnen is in de lente of in de zomer. Als je de luxe hebt van een tuin kun je bij mooi weer je kind lekker in de blote billetjes laten rondlopen, kruipen en spelen. Als hij dan plast merkt hij sneller wat er gebeurt.

De belangrijkste tip is: geduld. Soms zul je radeloos zijn, maar er komt een dag dat je beloond wordt voor al het harde werk. Een trots peuters, lange droge nachten en extra ruimte in je portemonnee en boodschappenwagen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stappenplan: zindelijk worden
Sluiten