Redactie
Redactie Kleuter 7 jun 2018

Stappenplan: zo ga je om met pesten

Op de basisschool wordt helaas vaak gepest. Ongeveer één op de vijf kinderen geeft zelfs aan minstens één keer per week gepest worden. Pesten kan veel impact hebben op je kind. Daarom is het belangrijk om er op een goede manier mee om te gaan. Lees hier hoe je dat doet.

Stap 1) Neem het probleem serieus

Vertelt je kind dat hij gepest wordt? Neem dit serieus. Maak tijd vrij en praat er samen over. Vraag hem hoe hij precies gepest wordt, om zo een duidelijk beeld van de situatie te krijgen. Laat je kind weten dat jullie samen naar een oplossing gaan zoeken. En blijf rustig tijdens het gesprek. Leg ook uit dat de pestkop geen vervelend kind is, maar dat hij waarschijnlijk pest uit onzekerheid. Omdat hij bijvoorbeeld zelf geen vrienden heeft of bang is om zelf gepest te worden.

Belangrijke tip: spreek niet zelf de pestkop aan. Ook zijn ouders er op aanspreken is vaak geen goed idee. De pestkop kan dit tegen je kind gebruiken en hem hier nog meer mee pesten. De ouders van de pestkop zullen waarschijnlijk in de aanval gaan.

Stap 2) Bedenk samen een oplossing

Bedenk samen met je kind wat jullie tegen het pesten kunnen doen. Noteer alle manieren die jullie bedenken en kies samen welke manier jullie gaan gebruiken. Geef je kind de controle hierin. Hij moet achter het idee staan en zich er goed bij voelen. Prijs hem ook voor het feit dat hij zelf meedenkt. Complimentjes zijn goed voor zijn zelfvertrouwen. Oefen de situatie ook samen. Zo weet je kind de volgende keer hoe hij moet reageren als hij wordt gepest.

Tip: lees ook ons artikel over internet pesten »

Stap 3) Maak een afspraak op school

Ook de school heeft verantwoordelijkheid in het pesten. Maak vooraf een afspraak om met de leerkracht het pesten te bespreken. Bedenk van te voren wat je wil vragen en bespreken. Overleg ook met je kind wat je gaat bespreken. Misschien heeft hij zelf nog vragen of dingen die hij wil voorleggen aan de leerkracht.

Stap 4) Het gesprek

Jij en de school moeten het pesten samen aanpakken. Breng het pesten daarom als een gemeenschappelijk probleem. Zowel jij als de school willen het beste voor je kind. Vraag wat jullie er samen en individueel aan kunnen doen. Maak ook meteen een vervolgafspraak. Breng na afloop van het gesprek je kind op de hoogte en bespreek welke afspraken er zijn gemaakt.

Stap 5) Houd de situatie in de gaten

Praat regelmatig met je kind over het pesten. Wordt het minder of juist erger? En helpt de school tegen het pesten? Het is handig om dit bij te houden voor het vervolggesprek op school. Houd ook in de gaten hoe je kind met het pesten omgaat. Pesten kan een veel impact hebben op een kind. Hij kan er helaas zelfs depressief van worden. Lees meer over kinderdepressie » 

Reageer op artikel:
Stappenplan: zo ga je om met pesten
Sluiten