Marleen Staal
Marleen Staal Mama 20 mei 2019

Hoe je als koppel een sterke relatie behoudt na de komst van de baby

Of je de zwangerschap nu volledig fluitend door bent gegaan of het zwanger worden an sich al moeilijk ging: je relatie kan behoorlijk onder vuur liggen met de komst van de kleine. Ineens ben je niet meer z’n tweeën, maar moet je bij alles aan de baby denken. Logisch als je het soms even niet meer weet in je relatie.

Je bent niet de enige wiens relatie onder druk kan komen te staan wanneer jullie een kindje verwachten en verwelkomen. Er verandert immers een hoop in je oude, vertrouwde leven. De dingen zullen niet meer gaan zoals jullie gewend zijn en dat kan zorgen voor wat scheurtjes in jullie relatie.

Nieuw onderzoek heeft voor dit probleem wellicht de oplossing gevonden en dat begint allemaal bij het vertrouwen in je partner dat hij of zij op zijn of haar eigen manier het ouderschap invult.

Maternal gatekeeping

Maar liefst 182 koppels werden voor dit onderzoek onder de loep genomen. De onderzoekers checkten op vier momenten de status bij deze koppels: wanneer de moeder in haar eerste trimester zat en wanneer de baby 3 maanden, 6 maanden en 8 maanden oud was.

Bij de 3 maanden check werden de vaders van deze koppels gevraagd naar het ‘maternal gatekeeping‘ gedrag van de moeders. Met dit gedrag worden momenten waarop moeders bepaalde zorgtaken voor de baby van de vader overnemen bedoeld, omdat ze denken dat de vader het niet goed (genoeg) doet. Bij een zogeheten ‘open gate‘ staat de moeder het toe dat de vader helpt bij bijvoorbeeld het in bad doen van de baby en geeft de moeder ook complimenten aan de vader voor zijn hulp.

Bij de 6 maanden check vroegen de onderzoekers bij de vaders naar hoe verbonden zij zich voelden met hun partner vanaf het moment dat ze samen ouders werden. Bij de 9 maanden check werden de vaders tot slot gevraagd hoe tevreden ze waren over hun relatie.

Toelaten van hulp

Met al deze resultaten kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de manier hoe moeders zich opstelden tegenover hun man – wat betreft het toelaten van hulp – een enorme impact had op de tevredenheid over de relatie. Wanneer moeders alles zelf wilden doen en de zorgtaken liever niet overlieten aan de vader, waren vaders veel minder blij met hun romantische relatie. Een bijkomend gevolg hiervan is dat er ook in het huishouden een ongelijke taakverdeling ontstaat, waardoor ook hierover ouders niet tevreden zijn.

Er is ook goed nieuws. Wanneer moeders meer hulp van hun partner toelieten, waren vaders ook meer tevreden over de relatie. Een interessante uitkomst waaruit blijkt dat je als moeder en als partner altijd om hulp zou moeten vragen, vooral wanneer je het nodig hebt. Vaders willen maar al te graag helpen en het zal je relatie ook nog eens ten goede komen.

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe je als koppel een sterke relatie behoudt na de komst van de baby
Sluiten