Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Sterrenkinderen: bevallen van een kindje dat is overleden

Doodgeboorte is een onderwerp waar je liever niet aan denkt. Maar ook deze moeders hebben hun kind maandenlang gedragen. Net zoals Sara. Na een zwangerschap van 36 weken bevalt Sara van een engeltje. De kleine Maya is overleden in haar buik. Verloskundige Joëlle schreef een indrukwekkende blog over sterrenkinderen.

Sara is 36 weken zwanger en heeft tot nu toe een goede zwangerschap gehad. Nadat ze haar baby een aantal dagen nauwelijks voelt bewegen, besluit ze om de verloskundige te bellen.

Geen hartslag

De verloskundige komt meteen langs bij Sara en luistert naar het hartje met een doppler. Wat er daarna gebeurt, herinnert Sara zich maar vaag… ziekenhuis, echo, dokters. De grootste angst van iedere moeder wordt haar afschuwelijke werkelijkheid. Er is geen hartslag meer. Het meisje in haar buik is overleden. Sara voelt zich stom geslagen en ontredderd. Hoe is ze in deze nachtmerrie beland?! Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Het ging allemaal zo goed! Ze kan het niet bevatten. En het enige wat Sara nu wil, is weg. Weg uit ziekenhuis. Naar huis. Naar haar man en haar dochter.

Maya wordt geboren

Na veel, heel veel tranen en uitgebreide gesprekken met de gynaecoloog, breekt de dag aan van de inleiding. De bevalling wordt opgewekt. Tien jaar eerder is Sara bevallen van haar eerste dochter Mila. Als de weeën eenmaal op gang komen, weet haar lichaam weer precies wat het doen moet. De ontsluiting verloopt vlot. Sara krijgt veel steun van haar zus Saskia en haar man Jacob, die niet van haar zijde afwijken. Ze klaagt niet één keer dat de pijn haar teveel is. Wat een enorme bewondering heb ik voor deze vrouw. Sara praat tegen haar baby tussen de persweeën door. Na 20 minuten persen, komt Maya ter wereld als een prachtig slapend engeltje. Ze ziet er puntgaaf uit. Een ontzettend mooi meisje. Sara houdt haar dicht tegen zich aan. Ze kust haar en zingt voor haar. Zo zit ze lange tijd met Maya al wiegend in haar armen.

Erkenning

Er wordt te weinig gesproken over bevallingen zoals die van Sara. We willen er liever niet aan denken met z’n allen. Maar deze moeders hebben óók hun kind maandenlang gedragen. Ze hebben hun buik zien groeien. Ieder schopje en iedere beweging hebben ze gevoeld. En óók zij moeten die bevalling door en die pijnlijke weeën doorstaan. Alleen moeten zij vrijwel meteen weer afscheid nemen van hun kind. Ik kan me de pijn en het verdriet gewoonweg niet voorstellen. Ik denk dat mijn hart in duizend stukjes zou breken. Ik vind het dan ook een geweldige overwinning voor ouders als Sara en Jacob, dat doodgeboren kinderen nu wettelijk erkend worden en een geboorteakte mogen krijgen. Eindelijk erkenning voor het bestaan van deze kinderen én erkenning voor de ouders!

Make a Memory

Als ik afscheid kom nemen van Sara en Maya, zit het hele gezin op bed Maya te bewonderen. De fotograaf van stichting Make a Memory is ook aanwezig. Deze stichting zorgt voor gratis professionele foto’s van het kind. Een kostbare herinnering voor later. Sara kijkt op en vraagt: “Mag ik misschien beschuit met muisjes voor iedereen?”

Op wereldlichtjesdag steek ik om 19.00 uur een kaarsje aan voor Maya en alle andere sterrenkinderen. Doe je ook mee?

Reageer op artikel:
Sterrenkinderen: bevallen van een kindje dat is overleden
Sluiten