wpk-admin
wpk-admin Baby 3 aug 2018

Steun van collega’s speelt belangrijk rol bij het geven van borstvoeding

Kolven in een verlaten vergaderruimte of spontaan een toeschietreflex krijgen bij de koffieautomaat. Als moeder is terugkeren naar je werk sowieso al een moeilijk moment, helemaal als je borstvoeding geeft. Maar je collega’s zijn juist heel belangrijk in dit proces, zo blijkt uit onderzoek.

Wij vrouwen onder elkaar kunnen altijd op elkaar rekenen in tijden van nood. Ook op de werkvloer. Een tampon nodig? Je collega vindt nog een verdwaalde in haar tas. Ruzie gehad? Nog voor de eerste slok koffie heb jij je hart gelucht. Extra fijn dus als je het goed kan vinden met je collega-dinnen (of vriendin-ga’s?).

LEES OOK: 6 Eigenschappen van moeders waar werkgevers wat van kunnen leren

Steun bij borstvoeding

Recent onderzoek heeft het belang van deze onderlinge steun bevestigd. De Michigan State and Texas Christian University heeft bewezen dat de impact van het support van co-workers groter is dan we tot nu toe dachten.

Borstvoeding geven na je zwangerschapsverlof is een logistieke uitdaging waarmee iedere moeder in het begin worstelt. Steun van je collega’s hierbij kan ervoor zorgen dat dit proces veel soepeler verloopt.

‘Niet eerlijk’

Voor het onderzoek werd er naar 1000 werkende Amerikaanse mannen en vrouwen gekeken en hun houding tegenover moeders die op een dag meerdere malen moeten kolven. Drie van de vier respondenten gaven aan te willen helpen en zelfs in te vallen voor een kolvende moeder. Wat opviel is dat één op de vier werknemers de kolf-breaks ‘niet eerlijk’ tegenover hen vonden.

Daarnaast werden ook de ervaringen van 500 werkende moeders onder de loep genomen. Uit dit tweede onderzoek bleek dat 80 moeders met borstvoeding geven waren gestopt voordat ze terugkeerden naar hun werk en dat 50% van de 300 moeders die het probeerden, er binnen 6 maanden mee stopten.

LEES OOK: Deze tips maken het makkelijker om na je zwangerschapsverlof weer aan het werk te gaan

Duwtje in de rug

Conclusie? Een belangrijke factor om wel of niet borstvoeding te geven hangt voor moeders samen met het terugkeren naar hun werk. Maar als collega’s hen blijken te steunen, geeft dat net het duwtje om borstvoeding toch een kans te geven. Uit het onderzoek gaven 15% van de werkende moeders aan het vol te houden, allemaal dankzij de aanmoedigingen van hun collega’s. Vooral de vrouwelijke support speelt een belangrijke rol bij de keuze die moeders maken wat betreft borstvoeding.

Dat deze steun zo belangrijk is, heeft volgens Joanne Goldbort, één van de onderzoekers, verschillende redenen. “Het grootste gedeelte van de dag breng je met je collega’s door. Hun steun is dus extra van invloed, omdat je vaak weg moet van je bureau en je al gauw te maken krijgt met het stigma ‘jij hebt wel een pauze, ik niet’.”

Volgens de onderzoekers is het daarom nodig dat de werkvloer hierin meer moedervriendelijk wordt. Dat kan door collega’s die borstvoedende moeders helpen te belonen en de nodige voorzieningen te bieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steun van collega’s speelt belangrijk rol bij het geven van borstvoeding
Sluiten