Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Stimulerend speelgoed

De zintuigen van je kind ontwikkelen in het eerste jaar snel. Maak de omgeving interessant voor hem, zodat hij optimaal de wereld om zich heen ontdekt. Zo maakt hij kennis met nieuwe kleuren, geluiden, geuren en smaken.

Proeven

Je baby drinkt in de baarmoeder vanaf achttien weken steeds al beetjes vruchtwater. Hij heeft dan al een duidelijke voorkeur voor zoetigheid. Als een zoete smaak aan het vruchtwater wordt toegevoegd, drinken baby’s er meer van, blijkt uit verschillende onderzoeken. De baby’s gaan ook langzamer drinken, zodat ze er langer van kunnen genieten. Een pasgeboren baby proeft nog steeds het liefst zoete smaken. Toch zal je kindje tot 18 maanden waarschijnlijk alles eten wat je hem voorzet. Daarna is hij waarschijnlijk niet meer zo’n makkelijke eter. Laat voordat je besluit dat je kind iets echt niet lust, hem dat hapje eerst ongeveer tien keer proberen.

Ruiken

Smaak en geur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zal je kindje bijvoorbeeld liever de geur van zoete banaan dan garnalen ruiken. Het reukvermogen van je baby is direct bij de geboorte sterk ontwikkeld. Feilloos herkent hij de geur van zijn eigen moeder.  De reden waarom kinderen zo gehecht zijn aan hun knuffel, heeft voor een groot deel met de vertrouwde geur te maken. Daarom hebben kinderen er een hekel aan als hun knuffel gewassen wordt.

Horen

Baby’s kunnen al voor de geboorte volume en toonhoogte onderscheiden. Onderzoek heeft aangetoond dat (klassieke) muziek de hersenen bij kinderen – en volwassenen – gunstig beïnvloedt. Muziek stimuleert niet alleen het gehoor, maar draagt ook bij aan emotionele en geestelijke ontwikkeling.
Wereldwijd luisteren miljoenen baby’s naar de muziek van de Nederlandse componist Raimond Lap. Hij maakt bijzondere producties speciaal voor baby’s. Geluiden van bijvoorbeeld een rammelaar worden afgewisseld met jazz, klassiek of reggae. Door te luisteren naar zijn muziek maakt je baby kennis met melodie, harmonie en ritmiek en wordt de basis gelegd voor een creatieve en misschien ook intellectuele voorsprong.

Voelen

Voelen is van essentieel belang voor je baby. Uit onderzoek van een Amerikaanse psychologe blijkt hoe belangrijk aanraken is voor de fysieke ontwikkeling van een kindje. Een te vroeg geboren baby groeit 47% harder als hij drie keer per dag gemasseerd of geknuffeld wordt. Door het lichamelijk contact met de ouders neemt het gewicht sneller toe, ontwikkelen de hersenen zich sneller en slaapt hij beter. Misschien is een cursus babymassage een idee?

Zien

Het gezichtsvermogen van een pasgeborene is wazig. Toch heeft je kindje een aangeboren voorkeur voor menselijke gezichten en ronde vormen. Pas na een jaar kan je kindje zíen dat een driehoek iets anders is dan een vierkant. Al had hij dat waarschijnlijk al eerder ontdekt door de blokjes in zijn mond te steken. Uit onderzoek blijkt dat de eerste drie à vier maanden belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van je kindje. Omdat baby's nog nauwelijks contrasten kunnen onderscheiden, reageren ze het eerst op bepaalde zwart-wit patronen.

Speelgoed

Het hangt van de leeftijd van de baby af wat hij het meest interessante speelgoed zal vinden. Als papa en mama ben je echter veel belangrijker dan welk speelgoed dan ook. De geluiden en bewegingen die je maakt en de geur die je verspreidt zijn voor jouw baby het meest interessant.

Stimulerend speelgoed

 • 3 maanden – rammelaar
  Eén van de eerste speeltjes die je kan gebruiken, zo rond de drie maanden, is een rammelaar. Een rammelaar kan je baby heel lang boeien en stimuleren. Een rammelaar stimuleert het zicht, het gehoor, de tastzin en het grijpen. Zodra je baby de rammelaar vast kan houden, zal hij de rammelaar lang bekijken, erop zuigen, bijten, de rammelaar bewegen enzovoorts.
 • 4 maanden – speelmat
  In maand vier is een speelmat een goede aanschaf. Met een speelmat kan de baby zien, aanraken en horen. Je kan je baby op zijn buik op de speelmat leggen om te spelen. Als hij zich kan oprichten op zijn armen, kan hij de verschillende stoffen aanraken met verschillende textuur en vele verschillende kleuren. De baby zal met veel plezier ontdekken dat er in een van de zakjes iets verstopt zit of dat er geluid uit komt.
 • 5 maanden – muziek
  Je baby luistert met vijf maanden aandachtig naar geluiden, lawaai en muziek. Dit is dus het juiste moment om je baby kennis te laten maken met de muziek waar je van houdt.
 • 6 maanden – ‘muziekinstrumenten’
  Je baby kan na een half jaar een voorwerp in iedere hand nemen en de voorwerpen tegen elkaar slaan. Hoe meer lawaai dat maakt, hoe blijer hij is. Dat kunnen minibekkens zijn, maar blokjes werken ook.
 • 7 maanden – papa & mama
  De baby houdt na zeven maanden ook van actieve spelletjes. Hij vindt het bijvoorbeeld geweldig als zijn papa hem in de lucht laat vliegen of wanneer mama hem paardje laat rijden op de knie.
 • 8 maanden – kiekeboe
  Na acht maanden neemt je baby’s geheugencapaciteit neemt toe en houdt hij van ’verstoppertje’. Hij vindt het geweldig dat mama ‘kiekeboe’ doet of dat ze zich achter de deur verstopt.
 • 9 maanden – blokkendoos
  Dit is een geschikt moment om je oude blokkendoos van zolder te halen. Je kindje houdt er na een maand of negen van voorwerpen in en uit een doos te maken. Bovendien is hij op gekleurde blokken.
 • 10 maanden – spiegel
  Eerst zal je kindje genieten van het gezelschap van die andere grappige baby. Na ongeveer tien maanden kan je er een spelletje van maken zijn lichaamsdelen aan te wijzen en te benoemen. Door zich ook in de spiegel te zien, zal hij geleidelijk aan zijn beeld leren kennen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stimulerend speelgoed
Sluiten