Redactie
Redactie Lifestyle 8 jun 2018

Stop met multitasken!

Boterhammen smeren, ondertussen een veter strikken, de krant lezen, een kopje koffie inschenken en je e-mail checken. Multitasken lijkt heel efficiënt, maar stress ligt op de loer. Hoe multitask je een dagje niet?

Waarom niet multitasken?

We scheppen tegenover mannen graag op over ons vrouwelijke multitask-talent. In de praktijk blijkt dat we juist aan dit talent een vol hoofd, onrust en stress overhouden. En dat wil je juist niet! Verder is veel dingen tegelijk doen niet zo efficiënt als het lijkt. Bovendien heeft deze chaotische wereld niet nog meer chaoten nodig, die overal maar halve aandacht voor hebben. Halve aandacht heb je net al gebruikt.

Je brein trekt het niet

We denken dat we alles even goed doen als we multitasken, maar in de praktijk doen we alles maar half. Lopen en praten tegelijkertijd gaat nog wel goed, maar de concentratie in de auto wordt al minder als we rijden en bellen tegelijkertijd. Je hersens concentreren zich op één ding, de andere activiteiten worden slechter uitgevoerd. Als je hersens niet kiezen, blijven ze ‘zappen’ tussen de verschillende taken en hiervan krijg je dus een vol hoofd en stress.

Hoe niet?

Vaak ben je automatisch aan het multitasken. Je haalt een doekje over de aanrecht terwijl je met vriendin belt en een sticker op de hand van je kind plakt. Deze dingen hebben weinig concentratie nodig en gaan je ook makkelijk af. Toch geeft het heel wat rust als je zo nu en dan eens een dagje alles rustig één voor één doet. Dus net als een man water in de waterkoker doen en er rustig voor wachten totdat het kookt. En dan niet ondertussen ‘even’ de vaatwasser uitruimen. Nog meer tips om niet te multitasken:

  • Maak een lijstje met wat je moet doen en verdeel dat over een bepaalde tijd.
  • Schrijf dingen op die in je op komen en gedaan moeten worden.
  • Verdeel je dag in blokken, laten een paar blokken vrij voor urgente dingen.
  • Concentreer je op datgene waar je mee bezig bent en laat je niet afleiden door anderen zaken.
  • Check niet de hele dag je mail en je telefoon voor nieuwe berichten.
  • Doe de dingen die gebeuren moeten relaxed en maak je niet druk.
  • Geniet vooral van je leven en de dingen om je heen. Op deze manier neem je automatisch meer tijd voor alles.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stop met multitasken!
Sluiten