Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Stoppen met borstvoeding

Stoppen met borstvoeding doe je niet ineens. Borstvoeding moet je afbouwen, zowel voor jou als je baby. Het stoppen met borstvoeding kan namelijk lastig zijn. Lastig, want hoe pak je dat aan? 

Er zijn honderden redenen waarom vrouwen willen stoppen met de borstvoeding. Soms heeft een vrouw ook geen keuze. Bijvoorbeeld wanneer je wegens ziekte bepaalde medicijnen moet slikken. Sommige vrouwen hebben er simpelweg geen zin meer in. Ze zijn moe, willen af en toe eens weg kunnen of missen de sigaret. Jij bent de baas over jouw lichaam, dus jij bepaalt wat je wilt. Als je stevig in je schoenen staat, is het dan ook niet moeilijk om met kritiek van anderen om te gaan. Maar goed, je bent net moeder, de hormonen razen nog maanden door je lichaam… Probeer dan maar eens stevig in je schoenen te staan. Het helpt om jezelf een aantal vragen te stellen en de antwoorden daarop in je hoofd te houden.

Waarom stop je?

Doe je dat voor jezelf of twijfel je aan jouw borstvoeding? Als je twijfelt over de hoeveelheid of kwaliteit van de borstvoeding moet je eerst die twijfels wegwerken. Neem contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen aan de groei van je baby zien of jouw melk goed is en of je genoeg hebt. Als je wilt stoppen, met de reden dat je wilt stoppen, is dat antwoord voldoende. Vraag je af of je het zeker weet, of dat je het even moeilijk hebt en wellicht over een week spijt gaat krijgen.

Wanneer stop je?

Stoppen kost tijd en frustraties. Stop daarom in een periode waarin je niet veel stres hebt. Zorg ervoor dat je geen tot weinig afspraken buiten de deur hebt. Neem de tijd om te stoppen. Zowel jij als je baby moeten wennen aan de fles.

Ben je een goede moeder?

Natuurlijk! Onthoud dit: als je weet dat je een goede moeder bent, twijfel je niet aan jouw beslissingen. Je wilt het beste voor je kindje. Laat anderen maar zeggen wat ze willen en vertel ze dat jij niet gediend bent van hun ongevraagde adviezen.

Afbouwen of radicaal stoppen?

De minste frustraties krijg je als je jouw baby langzaam laat wennen aan de fles. Verminder het aantal voedingen gelijkmatig en laat je kind wennen aan de flesvoeding. Soms is dat moeilijk omdat borstvoeding lekker zoet is en je kind daarom de fles weigert. Blijf proberen, je baby neemt de melk snel genoeg aan. Als je baby echt blijft weigeren en je dan toch maar de borst geeft, moet je je afvragen of radicaal stoppen misschien beter werkt voor jullie. Praat hierover met je partner. Misschien is het verstandig om hem de eerste flessen te laten geven. Je baby is immers gewend dat hij van jou borstvoeding krijgt en snapt niet waarom nu niet meer.

Reageer op artikel:
Stoppen met borstvoeding
Sluiten