Redactie
Redactie Gezin 6 jun 2018

Stoppen met schreeuwen

Je wilt niet tegen je kind schreeuwen, maar soms ontplof je gewoon bijna. Toch zijn er genoeg redenen om het niet te doen. De belangrijkste: het is nergens voor nodig.

Waarschijnlijk heb je zelf al door dat schreeuwen geen enkele zin heeft. Het maakt je kind alleen maar overstuur, bang of juist dwarser. Dit zorgt er weer voor dat je boodschap niet aankomt, waardoor je je nog meer op gaat winden. Dus waarom schreeuw je nog? Misschien kunnen deze punter ervoor zorgen  dat je stopt met schreeuwen. 

1) Je kind voelt zich onzeker

Als je constant schreeuwt tegen je kind als hij iets verkeerds heeft gedaan, gaat hij zich onzeker en minderwaardig voelen. Hij krijgt het gevoel dat je niet normaal tegen hem kunt praten en dat dat zijn schuld is. Je mag je stem wel gebruiken om hem iets duidelijk te maken, maar schreeuwen zorgt juist voor een verdrietig kind.

2) Geen consequenties

Zorg er voor dat schreeuwen niet de enige consequentie is als je kind iets verkeerd doet. Je kind leert er niets van als er alleen maar geschreeuwd wordt als hij niet luistert. Het is belangrijk dat je kind snapt wat hij fout doet, zodat hij hiervan kan leren.

3) Niet effectief

Je kind raakt, als je het vaker doet, aan schreeuwen gewend. Hij zal er dan niet meer zo van onder de indruk zijn, wat jou alleen maar meer irriteert. Op een gegeven moment negeert je kind je gewoon. Als je af en toe je stem verheft, is hij daar veel meer van onder de indruk.

4) Je geeft je gewonnen

Kinderen voelen veel aan. Als je gaat schreeuwen, geef je je eigenlijk al gewonnen. Je laat aan je kind zien en voelen dat je de controle aan het verliezen bent en eigenlijk al hebt verloren. Waarschijnlijk verergert dan juist het gedrag van je kind.

5) Geen goed voorbeeld

Je geeft je kinderen absoluut geen goed voorbeeld als je schreeuwt. Kinderen nemen snel iets van iemand over, helemaal als het om hun eigen vader of moeder gaat. Grote kans dat je kind terug gaat schreeuwen of gaat schreeuwen naar andere kinderen. Dat is in geen geval een goede ontwikkeling.

Tips om niet te schreeuwen

  • Maak gebruik van je stem. Doet je kind iets verkeerd? Zorg dan voor een lage, overtuigende en duidelijke stem. Ga naar je kind toe en kom op ooghoogte met hem.
  • Houd jezelf onder controle. Neem desnoods een time-out of tel tot tien.
  • Geef duidelijke grenzen aan. Je mag best boos zijn als je kind over die grens gaat, maar dan snapt je kind in ieder geval waar hij aan toe is.
  • Praat erover met je partner, zo kun je elkaar helpen. Wat werkt wel en wat werkt niet?
  • Loop naar je kind toe als er iets gebeurt dat niet mag. Ga niet van een afstand roepen!
Reageer op artikel:
Stoppen met schreeuwen
Sluiten