Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Stoppen met spenen

Het is een probleem van veel ouders: de fopspeen. Veel baby’s kunnen niet meer zonder. Enerzijds is het gewenning, anderzijds biedt de fopspeen troost en veiligheid. Hoe dan ook, uiteindelijk zal ook jouw kind moeten stoppen met spenen. Lees hier hoe je dit het beste kan doen.

Waarom een fopspeen?

In eerste instantie heeft de fopspeen een duidelijk doel. Pasgeboren baby’s hebben buiten de voedingen om een grote zuigbehoefte. De speen is dan een hulpmiddel om het kind tevreden te stellen en tegemoet te komen in die behoefte. Wanneer het kind ouder wordt, rond ongeveer een jaar, is het zuigreflex afgenomen en dient de speen alleen nog voor het gevoel van troost, veiligheid en rust.

Gevolgen van de fopspeen

Wanneer baby’s nog klein zijn, kan een fopspeen weinig kwaad. Wanneer oudere kinderen nog steeds een speen gebruiken, kan dit wel degelijk nadelige effecten hebben. Zo kan de bovenkaak versmallen, het gehemelte verhogen of een overbeet ontstaan. Ook als je kind nog een melkgebit heeft! Dit kan leiden tot problemen met de spraakontwikkeling. Ook een scheef gebit en beugel op latere leeftijd kunnen een gevolg zijn. Daarnaast zijn kinderen die veelvuldig een fopspeen gebruiken gevoeliger voor openmond-gedrag, wat zorgt voor een grotere kans op verkoudheid.

Stoppen do’s en don’ts

Ondanks dat de fopspeen een duidelijke functie heeft, is het belangrijk op tijd te stoppen met het gebruik ervan. Maar hoe kun je dat het beste doen? Houd bij het stoppen met spenen enkele do’s en don’ts in je achterhoofd.

Do’s

 • Stop voor de eerste verjaardag
  De zuigbehoefte van baby’s neemt na zes tot acht maanden flink af. Wanneer je voor de eerste verjaardag het gebruik van de fopspeen hebt afgebouwd, voorkom je gewenning en zal het stoppen makkelijker gaan.
 • Bouw progressief af
  Zorg ervoor dat het duidelijk is voor je kind dat hij niet altijd meer zijn speen mag. Bijvoorbeeld alleen nog voor het slapengaan. Ga zo steeds een stap verder, totdat de fopspeen geheel verdwenen is.
 • Bedenk samen een waardig afscheid
  Is je kind toch al wat ouder en gebruikt het langdurig de fopspeen, zorg er dan voor dat jullie samen afscheid nemen van de speen. Benadruk hierbij hoe groot je kind al is geworden en dat het juist leuk is om te stoppen met spenen.

Don’ts

 • Cold Turkey
  Stop niet cold turkey met de fopspeen. De speen speelt een belangrijke rol bij de hechting van je kind, het zorgt voor veiligheid. Het is dan ook belangrijk niet in één keer die veiligheid weg te nemen.
 • Stoppen tijdens onrustige periode
  Doordat de fopspeen veiligheid biedt aan je kind is het belangrijk dit niet af te bouwen gedurende onrustige perioden, zoals op vakantie, rond de verjaardag of tijdens een verhuizing. Deze perioden zijn al stressvol genoeg voor zowel jou als je kind.
 • Straffen
  Als stoppen met spenen niet meteen lukt, is straffen niet handig. Benadruk juist positief gedrag, dan zal stoppen veel soepeler gaan.
Reageer op artikel:
Stoppen met spenen
Sluiten