Stoppen met voorbehoedsmiddelen

Voordat je besloot om zwanger worden, gebruikte je waarschijnlijk voorbehoedsmiddelen. Nu verandert dat. Afhankelijk van het soort voorbehoedsmiddel dat je gebruikte kun je direct, of na een korte tijd, op een verantwoorde manier zwanger raken. Toch is het stoppen met een voorbehoedsmiddel niet het enige dat van belang is. Het nemen van extra foliumzuur speelt ook een rol bij het bepalen van het moment waarop je verantwoord zwanger kunt raken.

Als je de anticonceptiepil gebruikte kreeg je lichaam tot nu toe iedere maand hormonen binnen die een zwangerschap voorkwamen. Als je stopt met de pil zitten die hormonen nog steeds in je lichaam. Wacht daarom met zwanger worden tot je zeker weet dat die hormonen uit je lichaam zijn. Stop bij voorkeur aan het einde van een strip. Je wordt dan ongesteld, net als altijd. Vanaf nu slik je geen pil meer. Je lichaam zal nu beginnen aan een natuurlijk cyclus. Sommige vrouwen worden precies vier weken nadat ze gestopt zijn al ongesteld. Hun lichaam heeft dus snel de natuurlijke cyclus hersteld. Andere vrouwen worden weken, soms zelfs drie maanden, niet ongesteld. Dit is heel normaal. Het lichaam heeft even de tijd nodig om haar eigen ritme terug te vinden. Na deze ‘natuurlijke’ menstruatie kun je zonder problemen zwanger worden, mits je al vier weken foliumzuur slikte.

Het spiraaltje

Als je tot nu tot het spiraaltje gebruikte, laat je deze tijdens de periode van ongesteldheid weghalen. Het spiraaltje heeft ook invloed op de cyclus, vooral de spiraaltjes met hormonen. Hierbij geldt dus hetzelfde als voor de pil. Na het verwijderen van het spiraaltje wacht je de eerste natuurlijke menstruatieperiode af. Je lichaam heeft dan op eigen kracht een cyclus doorlopen en is klaar om zwanger te worden, mits je al vier weken foliumzuur slikte.

Het condoom

Het condoom is een voorbehoedsmiddel dat géén invloed op de cyclus heeft. Je hoeft dus niet te wachten op een eerste natuurlijke menstruatieperiode voor je zwanger wordt. Je hebt immers altijd al een natuurlijk cyclus gehad. Maar ook bij dit voorbehoedsmiddel geldt: eerst vier weken foliumzuur slikken!

Foliumzuur

Slik voordat je zwanger wordt tenminste vier weken foliumzuur. Dit verkleint de kans op een negatieve ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby en de kans op een open ruggetje. Als je dus direct na het stoppen met de pil, het verwijderen van het spiraaltje of vier weken voor het stoppen met het condoom begint met het slikken van foliumzuur, vergroot je de kans op een gezonde zwangerschap en een gezonde baby.

In de tussentijd…

Ben je gestopt met de pil, of heb je een spiraaltje laten verwijderen, gebruik dan in de periode dat je wacht op de eerste menstruatie een condoom. Onthouding en condooms zijn namelijk de enige methode om zwangerschap te voorkomen zonder het gebruik van hormonen. Sommige mannen (en soms ook vrouwen) hebben problemen met het gebruiken van condooms. Ze vinden dit niet fijn aanvoelen en zeggen dat het genot minder is met condoom. Praat hierover met je partner. Het is maar voor een korte periode. Je kunt in deze periode ook overwegen om je te laten testen op een aantal ziektes. Denk hierbij aan SOA’s en rode hond.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Stoppen met voorbehoedsmiddelen
Sluiten