Redactie
Redactie Dreumes 6 jun 2018

Straffen: 10 zinvolle tips

Je wilt je kind natuurlijk het liefst niet straffen, maar soms kom je er niet onderuit. Maar wat is nu effectief? En wat is een absolute misser? Lees hier tien zinvolle tips als het gaat om straffen uitdelen. 

1) Straf èn beloon

Het is beter om je kind te belonen in plaats van te straffen. Als je beloont, benadruk je niet de negatieve kanten van je kind, maar juist de positieve kanten. Op deze manier krijgt je kind ook meer zelfvertrouwen. Vaak kun je dan nog niet om straffen heen, maar het is wel wat meer in balans.

Mama en zo tip: Gebruik het beloningssysteem als je wilt dat je kind naar je luistert of dat hij iets aan- of afleert. Wil je weten hoe het werkt? Lees het hier in ons artikel ‘Zo werkt het beloningssysteem’. 

2) Doseer de straf

Doseer de straf voor je kind op een goede manier. Een straf die te licht is, heeft niet veel effect en een te zware straf maakt je kind op langere termijn immuun voor lichtere straffen. Blijf vooral redelijk. 

3) Het juiste moment

Wacht niet met een straf. Als je je kind ’s avonds vroeg naar bed stuurt voor iets dat hij ’s ochtend heeft gedaan, snapt hij er niets meer van. Straf hem dus meteen.

4) Niet slaan

Je kind slaan is geen oplossing! Het helpt misschien even omdat hij schrikt, maar je lost er niets mee op. Daarbij laat je je onmacht zien en dat is iets dat kinderen haarfijn aanvoelen. 

5) Maak je kind niet bang

Let er op dat je je kind niet kwetst, bang maakt of te vaak straft. Je wilt geen ongelukkig kind. Daarom kun je beter ook niet straffen als je kind al spijt heeft. Hij is zich er dan al van bewust dat hij iets verkeerd gedaan heeft. Zo straf je positief

6) Ga niet dreigen

Vermijd dreigen zoals ‘trek nu je schoenen aan, anders mag je niet mee’. De kans bestaat dat je kind je uit gaat proberen, om te kijken of je het echt meent. 

Mama en zo tip: Je wilt natuurlijk dat je kind naar je luistert. Maar schreeuwen, slaan en dreigen helpt niet. Lees in het artikel ‘Straffen doe je zó’ hoe het wel moet. 

7) Negeren

Als je kind maar blijft zeuren, is het soms erg effectief om je kind een tijdje te negeren. Je moet wel even doorzetten, want makkelijk is het niet. Negeer je kind overigens niet als andere mensen last van hem hebben.

8) Ontzeg hem iets

Als straf kun je je kind ook bepaalde dingen ontzeggen. Bijvoorbeeld een middagje geen tv-kijken of geen vriendje op bezoek. Wil hij zijn speelgoed niet opruimen? Vertel hem dat hij pas met een bepaald autootje mag spelen als de rest is opgeruimd. 

9) Geef een time- out

Is je kind vervelend? Geef hem dan een time-out, door hem bijvoorbeeld op de gang te zetten of op een speciaal daarvoor bedoeld stoeltje. Laat hem hier niet langer dan een paar minuten. Maar laat hem beloven dat hij zich gedraagt, zodat hij weer terug mag komen. 

10) Jouw regels, jouw kind

Jouw kind is anders dan alle andere kinderen. Bedenk en voel dan ook wat het beste bij hem past qua straf. Sta er zelf ook achter. Geen kind dat op een ‘naughty chair’ blijft zitten als hij ziet dat zijn moeder twijfelt. Het is uiteindelijk toch jouw boosheid of teleurstelling die indruk op hem maakt. Niet de middelen die je hiervoor aanwent. 

Mama en zo tip: Welke opvoedmethode past het beste bij je? Lees het hier in ons artikel ‘Opvoeden: wat werkt?’ 

Reageer op artikel:
Straffen: 10 zinvolle tips
Sluiten