Redactie
Redactie Peuter 7 jun 2018

Straffen doe je zó

Wat als je kind echt niet naar je wil luisteren? Schreeuwen heeft geen enkele zin. Wij hebben tips hoe jij je kalmte bewaart en je kind rustig corrigeert. 

Het is goed om je kind niet alleen maar te straffen. Daardoor raakt je kind zijn zelfvertrouwen kwijt. Beloon je kind dus op zijn tijd. Ook is het belangrijk dat je rustig blijft tegenover je kind. Ben je boos of gefrustreerd? Reageer dat niet af op je kind als hij wat verkeerds heeft gedaan! Onze tips hieronder kunnen je er bij helpen.

Mama en Zo tip: Welke opvoedmethode past het beste bij je? Lees het in ons artikel ‘Opvoeden: wat werkt?’

1) Grenzen stellen = duidelijkheid

Jouw kind heeft behoefte aan duidelijkheid. Soms is het dan nodig om hem te straffen voor iets wat niet kan. Stel dan grenzen voor je kind en wees daar consequent in. Dat betekent dus dat je niet telkens van mening verandert. Wil je je kind duidelijk maken dat hij zijn speelgoed nu echt moet opruimen? Dan moet je de volgende keer ook streng zijn. Anders weet je kind niet waar hij aan toe is.  

2) Trek één lijn met je partner

Ook door samen regels te maken met je partner, zal je kind zijn straf serieus nemen. Zo geef je hem ook geen kans om jou en je partner uit te spelen. Daar maakt hij namelijk echt misbruik van! Dan komt hij met opmerkingen als: “Van papa mag ik altijd wat langer opblijven.” Dat moet je zien te vermijden. Overleg daarom met elkaar waar je kind niet bij is. Het is namelijk fijn voor je kind om te weten waar hij aan toe is. 

3) Vermijd schreeuwen

Schreeuwen helpt niet bij het straffen van je kind. Daardoor zal hij je proberen te overtreffen en hij zal ook gewend raken aan geschreeuw. Het is belangrijk dat je op een normale toon tegen je kind praat. En weet dat je gezichtsuitdrukking ontzettend belangrijk is. Wanneer je streng kijkt, weet je kind dat het serieus is. Leg ook uit waarom je kind iets niet mag doen of hebben. 

Mama en Zo tip: Stop met schreeuwen! Lees de gevolgen ervan in ons artikel ‘Stoppen met schreeuwen’

4) Geef je kind een time-out als straf 

Stuur je kind niet naar zijn kamer voor straf, hier moet hij zich namelijk veilig voelen. Je kunt hem dan beter een time-out geven, in de hoek of op de gang. Een ‘stout-stoeltje’, een stoel waarop je kind op moet blijven zitten, zou kunnen helpen. Leg rustig uit waarom hij er naar toe wordt gestuurd en maak oogcontact. Na een aantal minuten haal je je kind op, leg je het nogmaals uit en vertel je dat je wil dat je kind zijn excuses aanbiedt. En maak het goed met een dikke knuffel! 

Enkele aandachtspunten bij het straffen zijn: 

  • Sla je kind nooit en hem negeren is ook uit den boze. 
  • Geef geen straf op het moment dat je erg boos bent. Anders zou je je eigen frustraties kunnen afreageren op je kind. 
  • Een straf moet echt een straf zijn. Je kind mag het niet weglachen. Bedenk van tevoren een strafmaatregel, passend bij de leeftijd van je kind.
  • Dreig niet met straffen die je vervolgens niet uitvoert. Daardoor verlies je geloofwaardigheid. 
  • Elke straf heeft ook een einde. Dus begin dan ook niet meer over de fout die je kind maakte.
Reageer op artikel:
Straffen doe je zó
Sluiten