Striae door je zwangerschap: alle feiten en fabels op een rij
:quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.mamaenzo.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F04%2FEen-zwangere-vrouw-houdt-haar-groeiende-buik-vast_-fabels-en-feiten-over-striae-buik.jpg)
Je buik zien groeien is heel bijzonder, maar helaas kan door de snelle groei je huid wel flink oprekken. Het resultaat: striae.
Verdwijnen deze groeistrepen na de bevalling weer? En kun je ze nu wel of niet voorkomen? Lees hier alle feiten en fabels!
Vijf fabels over striae
Allereerst, lees hier vijf onwaarheden over zwangerschapsstriemen.
1. Striemen kun je altijd voorkomen
Zwangerschapsstriemen kun je helaas niet altijd voorkomen. De groeistrepen op de huid ontstaan doordat je huid oprekt. Door deze rek maakt je huid te weinig collageen aan om stevig en soepel te blijven, waardoor er paarse strepen ontstaan.
2. Elke zwangere krijgt last van striae
Als je zwanger bent heb je meer kans op huidstriemen of striae. Maar niet elke zwangere krijgt er mee te maken. Deels is het erfelijk bepaald of je wel of geen striae krijgt.
3. Zwangerschapsstriemen kunnen gevaarlijk zijn
Gelukkig zijn striemen niet gevaarlijk. Wel kunnen ze in het begin wat vervelend zijn, doordat ze jeuken of extra gevoelig zijn.
4. Striemen kun je verwijderen met laser- of ledtechnologie
Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat behandelingen die striemen proberen aan te pakken. Ze kunnen voor een lichte verbetering zorgen, maar de strepen zullen nooit helemaal verdwijnen.
5. De grootte van je buik bepaalt hoeveel striae je zult krijgen
Zwangerschapsstrepen zijn deels erfelijk bepaald. Je loopt wel meer risico wanneer je in korte tijd veel aankomt. Je kunt het aantal strepen en de grootte ervan wel proberen te beperken door vanaf het begin van de zwangerschap je huid soepel te houden en de aanmaak van collageen te stimuleren.
Vijf Feiten over striae
Wat is dan wel echt waar als het aankomt op deze striemen?
1. Eenmaal striae? Dan zal het nooit helemaal verdwijnen
Zwangerschapsstriemen verdwijnen nooit helemaal. Wel worden ze na verloop van tijd lichter van kleur en minder zichtbaar.
2. Een crème helpt bij striae
Om iets te doen aan striae, kun je je huid soepel houden en de aanmaak van collageen stimuleren met bijvoorbeeld Bepanthen Zwangerschapsstriemen. Ook dexpanthenol ondersteunt het huidherstel en Centella Asiatica helpt het ontstaan van striemen verminderen.
3. Gezonde voeding verkleint de kans op striemen
Hoewel je de ontwikkeling van striae niet helemaal kunt tegengaan, kun je wel de vorming ervan beperken door een gezond eetpatroon. Gezonde voeding houdt je huid soepel. Drink veel water en eet genoeg groenten en fruit om je huid elastisch te houden.
4. De jonge huid is gevoeliger voor striae
Uit onderzoek blijkt dat een jonge huid een groter risico heeft op het ontstaan van striae. Waarschijnlijk doordat je huid op jonge leeftijd (nog) strakker is.
5. Striemen ontstaan vaak in je laatste trimester
Aan het einde van de zwangerschap bereikt de grootte van je buik het hoogtepunt. Hierdoor kun je vooral in deze periode extra last krijgen van zwangerschapsstriemen.
Meer lezen over zwangerschapsfabels en feiten?
- 5 feiten en fabels over bevallen die je wil kennen
- Flesvoeding: alle feiten en fabels op een rij
- Net bevallen? 10 fabels over de ‘zarte wolk’ en postnatale depressies