Redactie
Redactie Zwanger 2 okt 2020

Strippen: wat is het en hoe werkt het?

Misschien heb je er al wel eens van gehoord: strippen. En dan bedoelen we niet jezelf ‘uitdagend uitkleden’. Strippen kan worden ingezet om de bevalling op gang te helpen. Hoe werkt dat strippen precies en kan het kwaad?

Bij een strippoging onderzoekt de verloskundige je inwendig. Ze voelt dan met twee vingers in jouw vagina of de baarmoedermond open staat. Als dit het geval is kan de verloskundige met haar vingers bij het hoofdje van je baby komen. Vervolgens draait zij een aantal rondjes om het hoofdje en maakt zo de vliezen van de baarmoederwand los. Dit wordt strippen genoemd. Vervolgens maakt je lichaam het hormoon ‘prostaglandine’ aan. Dit stofje zorgt voor de rijping van de baarmoedermond.

Waarom strippen?

Strippen kan de bevalling eerder op gang brengen. De meest voorkomende reden waarom je gestript wordt zijn:

  • Als je langer dan 41 weken zwanger bent en de bevalling nog niet op gang is gekomen. Voor de 42e week bevalt kan dit nog bij je eigen verloskundige, anders moet het bij de gynaecoloog.
  • Je nog op een natuurlijke wijze te kunnen bevallen.
  • Je nog thuis te kunnen bevallen.

Vanaf wanneer strippen?

Als je 41 weken zwanger bent, kun je gestript worden. De verloskundige doet meestal zelf al het voorstel, maar je kunt het ook zelf bespreken met de verloskundigen. Het strippen kan in de praktijk gebeuren, maar ook bij jou thuis.

Stripweetje: Ben je al eerder bevallen? Dan gaat het strippen vaak gemakkelijker. Dit komt omdat je waarschijnlijk al wat meer ontsluiting hebt.

Doet het pijn?

Het strippen wordt door iedereen anders ervaren. Of het echt pijnlijk is, hangt af van verschillende factoren. Ligt de baarmoeder nog ver naar achteren of is hij al wat naar voren gekomen? Is de baarmoedermond goed toegankelijk? Daarbij heeft iedere vrouw ook een andere pijngrens en gevoeligheid van de vagina. In de meeste gevallen wordt strippen als gevoelig ervaren maar niet als pijnlijk.

Zijn er risico’s?

Aan strippen zijn geen risico’s verbonden. Het kan wel voorkomen dat je erna wat bloedverlies hebt. De baarmoedermond is goed doorbloed. Als de baarmoedermond aangeraakt wordt kan er een bloedvaatje springen. Dit is volkomen onschuldig. Het bloedverlies is tijdelijk en stopt vanzelf.

Gestript en dan?

Je kunt nu alleen nog maar afwachten. Na de behandeling kun je al wat voorweeën krijgen. Binnen 48 uur komen de ‘echte’ weeën op gang. Als het strippen geen effect heeft gehad, dan kan er enkele dagen later nogmaals een poging worden gedaan.

Tip: Of je nu thuis bevalt of in het ziekenhuis, zorg dat je een vluchtkoffer klaar hebt staan.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Strippen: wat is het en hoe werkt het?
Sluiten