Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Zwanger 18 sep 2020

De stuitbevalling, wat is het en wat kun je verwachten?

Een stuitligging komt voor bij ongeveer 3 á 4 procent van de baby’s in de baarmoeder. Het houdt in dat de baby met de billetjes naar beneden ligt en met het hoofdje boven in de baarmoeder. Wat is de reden van een stuitligging en is een keizersnede altijd noodzakelijk bij een stuitbevalling?

Een stuitligging is vroeg in de zwangerschap eigenlijk een veel voorkomend iets. Tussen de 20 en de 25 weken ligt ongeveer één op de drie baby’s met hun hoofdje naar boven. Maar een paar weken voor de uitgerekende datum wordt de ruimte in de baarmoeder kleiner en zoekt de baby een comfortabele positie. En dat is vaak met het hoofdje naar beneden. Als de baby voor de uitgerekende datum niet zelf draait, is het mogelijk dat de baby uitwendig wordt gedraaid doormiddel van een versie.

De oorzaak van een stuitligging

In Nederland komt een stuitligging voor in 3 á 4 % van de voldragen zwangerschappen (vanaf 37 weken). De oorzaak hiervan is onbekend. Maar een stuitligging komt vaak voor bij kinderen die te vroeg worden geboren (ze hebben dan nog niet alle tijd gehad om zelf te draaien). Verder komt een stuitligging vaak voor bij meerlingzwangerschappen, een afwijkende vorm van de baarmoeder of bekken, een voorliggende placenta of een aangeboren afwijking van het kind. Maar voor het overgrote deel is geen verklaring.

Wat gaat er anders bij een stuitbevalling?

Wat gaat er eigenlijk allemaal anders als je baby in een stuit ligt? Wordt het automatisch een keizersnede? Er is in ieder geval geen reden tot paniek. Een keizersnede is lang niet altijd nodig. Wel beval je altijd in het ziekenhuis, omdat het hier niet om een ‘gewone’ bevalling gaat. Bij een stuitbevalling is het risico op complicaties (met name voor de baby) is groter dan bij een ‘normale’ vaginale bevalling.

Keizersnede of niet?

Of je een keizersnede krijgt of niet, bespreek je met de verloskundige en de gynaecoloog. Dit hangt namelijk af van een aantal factoren. Waren er bijvoorbeeld bij een vorige bevalling problemen, zoals een moeizame vacuüm- of tangverlossing? Is het geschatte gewicht van de baby niet te hoog? Ligt het hoofdje van de baby voorover? Daalt het kind goed in in het bekken? En verlopen de ontsluiting en de uitdrijving goed? Het is belangrijk dat je je hierover goed laat informeren, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Verschillende stuitliggingen

Je baby kan op verschillende manieren in een stuit liggen, namelijk:

  • Onvolkomen stuitligging: de beentjes liggen helemaal omhoog naast het lichaam.
  • Volkomen stuitligging: de baby ‘zit’ in kleermakerszit. De benen zijn gebogen en de voetjes liggen bij de billen.
  • Half onvolkomen stuitligging: één been ligt helemaal omhoog langs het lichaam en het andere been ligt gebogen naar beneden zoals bij een volkomen stuitligging.
  • Voetligging: één beentje of beide beentjes liggen naar beneden, zodat een voetje of twee voetjes lager ligt dan de billen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De stuitbevalling, wat is het en wat kun je verwachten?
Sluiten