Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Stuitligging

Een stuitligging komt voor bij ongeveer 3 á 4 procent van de baby's in de baarmoeder. Het houdt in dat de baby met de billetjes naar beneden ligt en met het hoofdje boven in de baarmoeder. Wat is de reden van een stuitligging en is een keizersnede altijd noodzakelijk? 

Een stuitligging is vroeg in de zwangerschap eigenlijk een veel voorkomend iets. Tussen de 20 en de 25 weken ligt ongeveer één op de drie baby’s met hun hoofdje naar boven. Maar een paar weken voor de uitgerekende datum wordt de ruimte in de baarmoeder kleiner en zoekt de baby een comfortabele positie. En dat is vaak met het hoofdje naar beneden. Als de baby voor de uitgerekende datum niet zelf draait, is het mogelijk dat de baby uitwendig wordt gedraaid doormiddel van een versie.

Oorzaak

In Nederland komnt een stuitligging voor in 3 á 4 % van de voldragen zwangerschappen (vanaf 37 weken). De oorzaak hiervan is onbekend. Maar een stuitligging komt vaak voor bij kinderen die te vroeg worden geboren (ze hebben dan nog niet alle tijd gehad om zelf te draaien). Verder komt een stuitligging vaak voor bij meerlingzwangerschappen, een afwijkende vorm van de baarmoeder of bekken, een voorliggende placenta of een aangeboren afwijking van het kind. Maar voor het overgrote deel is geen verklaring.

Wat gaat er anders?

Wat gaat er eigenlijk allemaal anders als je baby in een stuit ligt? Wordt het automatisch een keizersnede? Er is in ieder geval geen reden tot paniek. Een keizersnede is lang niet altijd nodig. Wel beval je altijd in het ziekenhuis, omdat het hier niet om een ‘gewone’ bevalling gaat. Bij een stuitbevalling is het risico op complicaties (met name voor de baby) is groter dan bij een 'normale' vaginale bevalling.

Tip! Verloskundige Joëlle vertelt meer over de gevolgen van een baby in stuitligging.

Keizersnede of niet?

Of je een keizersnede krijgt of niet, bespreek je met de verloskundige en de gynaecoloog. Dit hangt namelijk af van een aantal factoren. Waren er bijvoorbeeld bij een vorige bevalling problemen, zoals een moeizame vacuüm- of tangverlossing? Is het geschatte gewicht van de baby niet te hoog? Ligt het hoofdje van de baby voorover? Daalt het kind goed in in het bekken? En verlopen de ontsluiting en de uitdrijving goed? Het is belangrijk dat je je hierover goed laat informeren, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken. 

Verschillende stuitliggingen

Je baby kan op verschillende manieren in een stuit liggen.

  • Onvolkomen stuitligging: de beentjes liggen helemaal omhoog naast het lichaam.
  • Volkomen stuitligging: de baby ‘zit’ in kleermakerszit. De benen zijn gebogen en de voetjes liggen bij de billen.
  • Half onvolkomen stuitligging: één been ligt helemaal omhoog langs het lichaam en het andere been ligt gebogen naar beneden zoals bij een volkomen stuitligging.
  • Voetligging: één beentje of beide beentjes liggen naar beneden, zodat een voetje of twee voetjes lager ligt dan de billen.

Tip! De kleine Silas kwam ter wereld via een stuitbevalling. Bekijk de indrukwekkende foto's van deze stuitbevalling.

Reageer op artikel:
Stuitligging
Sluiten