Sophie Nortier
Sophie Nortier Zwanger worden 2 dec 2020

Wil je zwanger worden? Aan deze symptomen herken je je vruchtbare dagen

Wanneer je zwanger wilt worden is het handig om rekening te houden met je vruchtbare dagen. Maar hoe weet je nou wanneer deze zijn? Gelukkig geeft je lichaam een aantal symptomen af in de periode dat je vruchtbaar bent.

Zodra jij en je partner hebben besloten om te proberen een kindje te maken, kun je natuurlijk te pas en te onpas met elkaar het bed in duiken om dit voor elkaar te krijgen. Maar er zijn maar een paar dagen in je cyclus waarop je daadwerkelijk vruchtbaar bent en dus enige kans van slagen hebt.

Symptomen dat je vruchtbaarbent

Wanneer je een regelmatige cyclus hebt kun je er allerlei berekeningen op loslaten om uit te vogelen wanneer deze vruchtbare dagen zijn. Maar gelukkig geeft je lichaam ook een aantal symptomen af waaraan je herkent dat je vruchtbaar bent.

Lees ook: Vruchtbare dagen berekenen? Dat doe je op deze manier!

1. Baarmoederhalsslijm, Cervixslijm

Een van de symptomen waaraan je herkent of vruchtbaar bent, is je baarmoederhalsslijm. Dit zie je terug in de afscheiding in je onderbroek.

De eerste week na je menstruatie zit je baarmoedermond helemaal dicht en dan is het baarmoederslijm dik en taai en moeilijk doordringbaar voor zaadcellen.

Zodra je in je vruchtbare periode komt en de eisprong dichterbij komt, wordt de baarmoedermond zachter en de opening groter. Het baarmoederhalsslijm en dus je afscheiding, wordt dan ook steeds meer vloeibaar, meer helder en elastisch. Dit zorgt ervoor dat de zaadcellen makkelijker de baarmoederhals kunnen bereiken.

Zo merk je vlak voor je vruchtbare periode, dat je meer afscheiding hebt dan normaal. Hoe je dit precies bij jezelf kunt merken lees in de Billings Ovulatiemethode.

2. Lichaamstemperatuur

Ook aan je lichaamstemperatuur kun je merken dat je voor de eisprong zit. Vlak voor de eisprong daalt namelijk je lichaamstemperatuur. Het gaat maar om een kleine daling dus hij is moeilijk waarneembaar, maar wanneer je je temperatuur goed bijhoudt kan dit symptoom je ook vertellen of je vruchtbaar bent.

De methode werkt alleen als je een regelmatige cyclus hebt en je je cyclus een tijdje bijgehouden hebt. Zodra je de daling in je temperatuur meet, is je eisprong namelijk al bijna geweest. Maar heb je een regelmatige cyclus dan kun je hieruit prima opmaken wanneer jouw eisprong is.  Lees hier hoe de temperatuurmethode werkt.

3. LH-piek

Wanneer de eisprong eraan komt, stijgt de LH (Luteïniserend hormoon) waarde in je lichaam. Dit is een van de symptomen die je vruchtbaarheid aangeeft, maar die je niet zelf kunt waarnemen. Gelukkig zijn daar ovulatietesten voor ontwikkeld.

Dit hormoon zorgt voor de rijping van je eicel, dus op het moment dat deze waarde piekt staat het eitje op het punt van springen. Je bent dan ook het meest vruchtbaar op de dag van de stijging van het LH en op de dag erna. Zo weet je precies wanneer je moet vrijen om de kans op een zwangerschap te verhogen. Hier lees je alles over de ovulatietest.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wil je zwanger worden? Aan deze symptomen herken je je vruchtbare dagen
Sluiten