Redactie
Redactie Ontwikkeling 6 jun 2018

Taalontwikkeling: 3 tot 4 jaar


Als je kind drie jaar is, begrijpt hij alledaagse gesprekken en praat hij steeds duidelijker. Ongeveer driekwart van wat je kind zegt, kunnen vreemden al verstaan. Ook heeft hij nu minder moeite met het vinden van het goede volume. 

Zinnen van drie tot vijf woorden

Rond het derde jaar maken kinderen zinnen van ongeveer drie tot vijf woorden, zoals: ‘Ik lust dat niet’. Elke maand leert je peuter er tientallen woorden bij. Een aantal woorden, zoals ‘jij’, ‘wij’ en ‘niet’ zet hij nu op de juiste plek in de zin. Benieuwd naar andere peuter mijlpalen? Lees ons artikel 'Top 10 peuter mijlpalen' »

Interesse voor schrijven

Je zult merken dat je peuter meer interesse krijgt voor geschreven taal. Hij ontdekt dat in boekjes letters staan, zodat je kan lezen wat er staat. Ook begint hij langzaam te beseffen dat geschreven taal nodig is om een boekje te kunnen lezen of een kaart te kunnen schrijven. Door je peuter regelmatig voor te lezen, leert hij dus dat de zinnen in het boekje een verhaal vertellen. Wil je weten hoe je het beste kunt voorlezen? Bekijk onze voorleestips »

Tips om je kind zijn taalontwikkeling te stimuleren: 

  • Geef je kind de kans om te reageren tijdens het voorlezen. Laat hem zijn verhaal doen en stel af en toe (open) vragen aan hem. 
  • Praat veel met je kind en neem de tijd om dingen uit te leggen als jullie op straat lopen of bijvoorbeeld op de kinderboerderij zijn.
  • Besteed bij het voorlezen aandacht aan moeilijke woorden.
  • Verbeter geen kromme zin van je kind, maar herhaal wat je kind gezegd heeft op de goede manier. (‘Dit is auto kapot hè?’ ‘Ja, de auto is kapot.’).

Eigen tempo

Besef dat elk kind zich op zijn eigen tempo ontwikkelt. Natuurlijk is het goed om te stimuleren, maar push hem vooral niet. Je kind bepaalt zelf het tempo. Maak je je zorgen over de ontwikkeling van je kind? Vraag er dan eens naar op het consultatiebureau of bij je huisarts. 

Reageer op artikel:
Taalontwikkeling: 3 tot 4 jaar

Sluiten