Sherita Jager
Sherita Jager Baby 15 mei 2021

Reageren op je baby’s gebrabbel zorgt voor een betere taalontwikkeling

Heb jij ook een kleine kletsmajoor? Dan is het een goed idee om terug te praten. Reageren op het gebrabbel stimuleert namelijk de taalvaardigheid en taalontwikkeling van jouw kindje.

Taalontwikkeling

Het voelt misschien een beetje onnatuurlijk, maar terug praten met simpele woorden helpt je baby met de taalontwikkeling. Dat gebrabbel van jouw kleintje is namelijk niet voor niets, blijkt uit onderzoek.

Brabbelen is niet nutteloos

Onderzoek van Cornell’s Behavioral Analysis of Beginning Years Laboratory laat zien dat baby’s niet zomaar brabbelen. Het gebrabbel zorgt er namelijk voor dat ouders onbewust makkelijkere woorden en zinnen tegen hun kind terug praten, waardoor kinderen de taal sneller leren. Professor en onderzoeker Michael Goldstein: “Het onderzoek laat zien dat het belangrijk is om te reageren op het gebrabbel van een kind. Het gebrabbel is niet nutteloos maar een manier om informatie te ontvangen van de volwassenen om hen heen.”

Nieuwe geluiden worden sneller opgepikt

Aan het onderzoek deden dertig moeders en hun kinderen mee. De baby’s van negen en tien maanden werden geobserveerd, terwijl ze vrij konden rondkruipen en spelen in een ruimte met speelgoed en posters. De moeders waren ook aanwezig in de ruimte. Het onderzoek bestond uit twee opeenvolgende dagen, waarbij dag één vergeleken werd met dag twee.

De onderzoekers merkten tijdens dag twee op, dat baby’s nieuwe spraakgeluiden sneller leerden als de moeders simpele taal gebruikten als reactie. En dat ging zonder moeite. De moeders pasten namelijk onbewust hun taal aan als het kind begon te brabbelen. Als de moeder zelf het ‘gesprek’ begon, gebruikten ze vaker complete zinnen en woorden.

Terug praten vanuit de keuken

Reageren op het gebrabbel werkt ook op afstand: Je kunt reageren op je baby vanuit de andere kant van de kamer of zelfs vanuit een andere kamer. Het is dus niet nodig elkaar te zien. Eerder onderzoek liet al eens zien dat baby’s anders praten tegen dingen dan tegen andere baby’s. Dit is een nog een voorbeeld van hoe een baby de eigen leeromgeving aanpast om de eigen ontwikkeling te optimaliseren.

LEES OOK: Praatschema: wanneer zegt je kind wat?

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Reageren op je baby’s gebrabbel zorgt voor een betere taalontwikkeling
Sluiten