Redactie
Redactie Praten 8 nov 2019

Zo stimuleer je de taalontwikkeling van je kleintje: van baby tot peuter

Wist je dat je baby bij jou in de buik je stem al leert kennen? En die van je partner, broertjes en zusjes. Hij zal zelfs bepaalde manieren van praten kunnen herkennen, bijvoorbeeld wanneer je ruzie maakt. Lees hier hoe je bij je kindje de taalontwikkeling stimuleert.

Andere veel voorkomende geluiden kent jouw baby ook al als-ie geboren wordt, zoals de muziek die je vaak draait. Je kleintje leert van kleins af aan veel klanken, melodieën en patronen herkennen. Dit is het begin van het leren praten.

Begrijpt een baby wat je zegt?

Natuurlijk snapt een baby niet wat je bedoelt met ‘we gaan eten’, maar in combinatie met je gezichtsuitdrukking, een bepaalde manier van praten en het eten wat je daadwerkelijk in je handen hebt, stimuleer je hem wel in zijn taal. Door veel te benoemen ontwikkel je dus al van baby af aan de taalontwikkeling.

Vertel bijvoorbeeld wat je doet terwijl je zijn luier verschoont, koffiezet of boodschappen doet. Kijk ook waar de aandacht van je baby naartoe gaat en omschrijf datgene waar hij naar kijkt. Van nature zijn kinderen heel nieuwsgierig en leergierig ook al merk je het niet meteen: je baby leert hier heel veel van.

Kletsen met een dreumes

Als je van baby af aan tegen je kindje gepraat hebt, zal je dreumes op taalgebied al veel begrijpen. Toch kan het zijn dat je mini zelf nog geen woord zegt. Dit komt omdat niet elk kind hetzelfde is. Sommige kinderen snappen precies wat je bedoelt en doen wat je zegt, maar zeggen zelf nog niks terug.

LEES OOK: Reageren op je baby’s gebrabbel zorgt voor een betere taalontwikkeling

Het kan zijn dat ze opeens gaan praten en dan ook meteen heel duidelijk. Andere kids brabbelen de hele dag door, snappen veel, maar zijn zelf nog niet echt verstaanbaar. Weer andere kindjes spreken woorden wél duidelijk uit. Blijf gezellig mee kletsen, daar leren ze het meeste van op hun eigen tempo.

Stimuleer je dreumes door keer op keer te zeggen wat hij bedoelt. Wijst hij naar een banaan en zegt hij: eten! Zeg dan: ‘Wil je een banaan eten?’ Zegt hij: ‘miauwmiauw’, zeg dan: ‘Daar is de poes.’ Op deze manier leert hij op een simpele en duidelijke manier hoe hij iets moet vragen of benoemen.

Gesprekken met je peuter stimuleren taalontwikkeling

Een peuter hoort alles en praat het liefst alles na. Houd dan ook gezellige gesprekjes met hem, lees samen boekjes en speel rollenspellen. Stel vragen aan hem en houd korte gesprekjes, vraag bijvoorbeeld aan het einde van de avond hoe zijn dag was. Ga samen boodschappen doen of koken en vertel hem wat je doet. Op een speelse manier stimuleer je zo de taalontwikkeling van je kind.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Oei Ik Groei

Reageer op artikel:
Zo stimuleer je de taalontwikkeling van je kleintje: van baby tot peuter
Sluiten