Sherita Jager
Sherita Jager Voeding 27 sep 2019

Tandbederf door nachtvoedingen?

Zijn nachtvoedingen slecht voor het gebit? Het is iets wat veel ouders zich afvragen. Er is veel tegenstrijdige informatie te vinden en een duidelijk antwoord lijkt niet te bestaan. Hoewel nachtvoeding niet de hoofdverantwoordelijke is voor gaatjes, speelt het helaas wel degelijk een rol bij tandbederf. Dit is de wat nachtvoedingen doen met je tanden.

Wat is zuigflescariës of tandbederf bij kinderen?

Hoewel het fijn is als je kind ‘s nachts kan drinken aan de borst, wil je natuurlijk niet dat je kind gaatjes krijgt of dat de tanden afbrokkelen. Maar helaas komt tandbederf veel voor bij kinderen. Het heeft zelfs een speciale naam: zuigflescariës. Zuigflescariës is een vorm van tandbederf wat voorkomt bij peuters. Normaalgesproken krijgen volwassenen en kinderen gaatjes op plekjes waar je moeilijk bijkomt met de tandenborstel. Bij zuigflescariës is er tandbederf op plekken waar je wél makkelijk bijkomt.

Zo ziet tandbederf eruit

Zuigflescariës begint meestal met doffe witte plekken op de voortanden. Deze zijn moeilijk te herkennen en slecht te zien. De volgende fase van tandbederf is duidelijker zichtbaar: er ontstaan donkere plekjes op de tanden. In deze fase is niet alleen het glazuur aangetast, maar ook het tandbeen, het onderdeel van de tand dat onder het glazuur ligt. In dit stadium vormen er gaatjes. Dit kan zorgen voor pijn bij het eten, drinken en poetsen. Zodra het tandbederf is begonnen, is het vaak moeilijk om te stoppen. In deze gevallen is het heel belangrijk dat je goede begeleiding krijgt van een tandarts.

Bacteriën en tandbederf bij kinderen

Zuigflescariës ontstaat door drie factoren:

1. De cariës-bacterie
2. Onvoldoende poetsen
3. Blootstelling aan suikers. Dit kunnen ook natuurlijke suikers zijn die bijvoorbeeld in fruit of moedermelk zitten.

Bacteriën in je mond leven op de suikers in je eten. Deze bacteriën scheiden zuren uit die de pH-waarde in de mond doet dalen, en hiermee het glazuur aantasten. Over het algemeen beschermt het speeksel de tanden tegen het aantasten van het glazuur. Maar als er continu voedsel binnenkomt, tijdens nachtvoedingen bijvoorbeeld, heeft het glazuur niet genoeg de kans om zich tussendoor te herstellen. Het glazuur wordt dan steeds zwakker, waardoor er gaatjes kunnen ontstaan.

Tandbederf en de rol van nachtvoedingen

Als de tanden goed zijn gepoetst en er geen bacterie meer is, duurt het 24 uur voordat de bacteriën weer terugkomen. Maar in de meeste gevallen wordt er niet goed genoeg gepoetst. Dit is de reden dat er wordt aangeraden twee keer per dag te poetsen.

Nachtvoedingen deels schuldig

Dus hoewel de nachtvoeding niet de boosdoener is, en zelfs helende eigenschappen heeft, kan het glazuur bij een bacteriële besmetting niet genoeg herstellen. Borstvoeding op zich is dus niet het probleem. Het is pas een probleem als de tanden niet goed kunnen herstellen, waardoor ze zich niet kunnen beschermen tegen de werkelijke boosdoener: de bacteriën die blijven hangen, zelfs ná het poetsen. Als jouw kind last heeft van tandbederf, is het daarom wel verstandig om te stoppen met de nachtvoedingen.

Lees ook: Tandenpoetsen met je peuter: zo pak je het aan

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tandbederf door nachtvoedingen?
Sluiten