Redactie
Redactie Zwanger 19 feb 2020

Tatoeages en piercings als je zwanger bent; hoe zit dat?

Misschien heb jij de afgelopen tijd wel goed nieuws gehad, en blijk je zwanger te zijn! Of je hebt mogelijk een kinderwens die je snel in vervulling wil laten gaan. Wat moet je tijdens een zwangerschap dan weten over tatoeages en piercings? 

Kunnen deze schadelijk zijn tijdens je zwangerschap? Is het veilig om deze te laten zetten als je een baby verwacht? Wij zetten de feiten voor je op een rijtje.

Tatoeages en piercings als je zwanger bent

We hebben helaas slecht nieuws voor je als jij houdt van lichaamsversieringen in de vorm van tatoeages en piercings. Er wordt namelijk sterk afgeraden om deze ten tijde van je zwangerschap te laten zetten. Voor beide handelingen worden er namelijk kunstmatig gaatjes in je huid aangebracht, waardoor iedereen altijd het risico loopt op infecties. Of je jezelf daar aan bloot wilt stellen is je eigen keuze, maar ook je ongeboren baby kan hier veel last van krijgen, of in het slechtste geval zelfs aan overlijden.

Als je je tatoeages en piercings doorgaans door echte professionals laat zetten, zullen zij dus niet akkoord gaan met nieuwe lichaamsversiering als ze weten dat je zwanger bent.

Tatoeages

Heb je echter al een of meerdere tatoeages voordat je zwanger was? Dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Als jouw tatoeages er al een langere tijd zitten, is de kans op infectie alweer geweken. Heb je ze pas recent laten zetten? Hou de open plekken op je huid, waar de tatoeage is gezet, dan goed schoon en wees alert op rode kringen of pijn. Dit kan duiden op een infectie.

Wees ook extra alert als je tatoeage hebt laten zetten, terwijl je als zwanger was, maar dit nog niet wist. Aan de plaatsing ervan is helaas niets meer te doen, maar hou de plek dus goed schoon en trek aan de bel als je klachten krijgt.

Tatoeages kunnen door een zwangerschap wel van kleur en vorm veranderen. Zeker als je deze hebt laten zetten op plekken op je lichaam die door de zwangerschap veranderen, zoals je buik, heupen, benen en borsten. Omdat je huid uitrekt, kan de kleur doffer worden, of kunnen er scheurtjes in ontstaan.
Blijf je huid regelmatig insmeren met olie of vochtinbrengende crème, om je huid soepel te houden. En heb vertrouwen in het elastische vermogen van je huid. Als je baby eenmaal geboren is, is de kans groot dat je huid zich weer herstelt.

Piercings

Door het risico op infecties wordt het ook sterk afgeraden om piercings te laten zetten als je zwanger bent. Maar als je ze al hebt, vormen deze in beginsel geen probleem. Wel kunnen piercings na verloop van tijd onaangenamer aanvoelen. Vooral als je ze hebt laten zetten in bijvoorbeeld je navel, tepels of genitaliën.

Een navelpiercing kan je er dus het beste uithalen, als je buik groter groeit. Heb je je piercing echter minder dan 4 jaar geleden gezet, en ben je bang dat deze dichtgroeit? Dan kan je kiezen voor een langer, teflonstaafje, dat makkelijker meebeweegt.

Tepelpiercings hoeven tijdens de zwangerschap niet persé verwijderd te worden, maar omdat je borsten en tepels waarschijnlijk een stuk gevoeliger zullen zijn als je zwanger bent, kunnen deze weer minder comfortabel aanvoelen. Krijg je er last van? Haal deze er dan uit.
Zodra je baby geboren is, is het sowieso belangrijk dat je je tepelpiercing verwijdert. Je baby kan niet goed drinken aan de borst met een piercing, en de kans bestaat dat je baby er in stikt.

Een genitale piercing dien je sowieso ruim voor de geboorte te verwijderen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tatoeages en piercings als je zwanger bent; hoe zit dat?
Sluiten