Redactie
Redactie Lifestyle 12 jul 2018

Tech-talk: Zo maak je de beste foto’s van je kinderen

Wanneer jullie net ouders zijn geworden, krijgt het begrip fotografie een geheel nieuwe betekenis. Je kunt alles namelijk tot in de puntjes vastleggen: van belangrijke momenten tot vakanties tot de ontwikkeling van jullie newborn. Maar hoe maak je de mooiste foto’s?

Met de digitale camera van tegenwoordig is echt álles mogelijk. Je komt het doolhof van de knopjes, vele opties en mogelijkheden dan ook moeilijk door.

Met een goede camera maak je foto’s met een kwaliteit waar je u tegen zegt én zoveel als je zelf wilt (disclaimer: zolang je geheugenkaart dit toestaat). Vooral op vakantie is dit een pareltje om te hebben. Daarom geven we enkele tips en uitleg die zorgen voor het verbeteren van je fotografie-skills.

Minder megapixels ís beter

We kunnen hiermee de uitspraak ‘’Wanneer de foto een hoog aantal megapixels heeft, is ie beter’’ de wereld uithelpen. Een hoog aantal megapixels kan júist een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je foto. Er kan bijvoorbeeld ruis ontstaan (zien eruit als korreltjes) en de kleuren kunnen minder goed op beeld verschijnen. Vooral compacte cameraatjes vertonen dit fenomeen.

Het belang van megapixels ligt bij afdrukformaten. Een hoog aantal pixels betekent een grote afdruk maar een laag aantal betekent minder ruis wat resulteert tot een betere foto. Een camera die veel megapixels heeft, laten we maar aan de professionals onder ons over.

De juiste lens

De lens is het belangrijkste onderdeel van een camera. Hier maak je immers de foto mee. De rest van de camera dient als de ‘body’ van de lens. De zoomfunctie is in ieder geval een onmisbare functie. Wanneer er gesproken wordt van 3x of 10x bij de zoomfunctie, betekent dit niet dat er een vergroting plaatsvindt. Dit heeft alles te maken met de brandpuntafstand.

Teveel inzoomen verminderd de helderheid van de foto juist weer en dat wil je niet. Daarom is de 35 mm-lens één van de meest veelzijdige en daarom perfect voor de meeste beginners.

Stabilisatie

Stabilisatie is één van de functies die het minst belangrijk is, maar in bepaalde situaties wel onmisbaar is. Wanneer je een foto volledig scherp wilt hebben bijvoorbeeld. Maar helaas: je kunt je handen niet goed stilhouden en zo wordt het lastig om de foto goed scherp te krijgen. Daarvoor is de stabilisatie-functie in het leven geroepen.

Wanneer je je camera naar een bepaalde richting beweegt, verplaatst de stabilisatie-sensor juist naar in tegenovergestelde richting. De beweging wordt hierdoor gecompenseerd, met een scherp beeld als resultaat. Als je vaak fotografeert in ruimtes met weinig licht, is een stabilisator aan te raden.

Portretfotografie

Portretfotografie is, naast landschap, de meest voorkomende type fotografie. Een camera met een dubbele lens werkt hier het beste bij. Het produceert de juiste scherpte en het komt ook nog eens natuurlijk over. Twee handen in één kap, eigenlijk.

De sensor van een dubbele lens verzamelt informatie over de gezichts- en achtergrondverlichting. Deze informatie vertaalt zich in mega goeie resultaten in de foto. Gezicht wordt bijvoorbeeld nét iets beter belicht, enzovoorts. Een mooi portret van je dreumes kun je nu zélf maken!

Hier heb je niet eens zo’n mega ingewikkelde spiegelreflex camera voor nodig. De meeste smartphones bezitten ook al over een dubbele lens waar je pérfect portretfoto’s mee kunt maken.

AF (auto-focus) lamp

Als er weinig tot geen licht is, is er een kans dat je camera slecht (automatisch) kan focussen. Een AF-lamp kan hierbij assisteren. Het is een kleine LED-lamp die ervoor zorgt dat het juiste object verlicht wordt. Het helpt bij het automatisch focussen. De meeste digitale camera’s bezitten gelukkig een ingebouwde AF-lamp.

Tip van het huis: Wanneer je kiest voor het bestandsformaat RAW, kun je later op de computer álles nog aanpassen. RAW duidt namelijk op de oorspronkelijke gegevens van een foto. De ruwe en onbewerkte. Je kunt de witbalans, belichting, kleuren, enzovoorts allemaal nog veranderen. Dit kun je gemakkelijk bij de instellingen van je camera aanpassen: JPEG > RAW.

En vergeet niet: oefening baart écht kunst. Dus oefen voor je vakantie alvast in de tuin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tech-talk: Zo maak je de beste foto’s van je kinderen
Sluiten