Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Tekenbeet bij kinderen

De temperaturen lopen op en de teek is weer actief. Hoe herken je een tekenbeet, wat moet je doen als je kind gebeten is en hoe zit dat met de ziekte van Lyme?

Hoe herken je een teek/tekenbeet? 
De teek is een klein spinachtig diertje van ongeveer 1 tot 3 millimeter groot. Hij leeft in struiken en hoog gras en voedt zich met bloed van mensen en dieren. Door het bloedzuigen zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje. Zodra een teek vol zit, laat hij vanzelf los. Je kind voelt meestal niets van een tekenbeet. Soms kun je op de plek van de beet wel een rood plekje zien.

Ziekte van Lyme
Eén op de vijf teken in Nederland is besmet met de Borelia burgdorferi-bacterie. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode ring of vlekvormige uitslag. De ring of vlek ontstaat meestal binnen enkele dagen tot twee weken na de beet, maar soms ook pas na drie maanden. Houd de plek van de beet daarom altijd goed in de gaten, ook al is de teek verwijderd. De ziekte van Lyme kan gewrichtsklachten en verlamming veroorzaken. Hoe sneller de teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans is op een mogelijk besmetting. Als de ziekte van Lyme op tijd is ontdekt, kan deze goed worden behandeld met antibiotica.

Teek verwijderen 
Een teek kun je verwijderen met een tekenpincet. Zorg ervoor dat je de teek bij de kop vastpakt en trek hem er langzaam uit. Als de teek is verwijderd, moet je het wondje goed schoonmaken met alcohol of jodium. Als je dat niet hebt kun je het ook schoonmaken met water en zeep. Een tekenpincet kun je kopen bij de apotheek. Als het niet lukt om de teek te verwijderen of je durft het zelf niet aan, ga dan langs de huisarts. 

Tip! Schijf de datum en plek van de tekenbeet op. Mochten er klachten ontstaan dan is deze informatie heel belangrijk voor de huisarts. Houd de plek waar je de teek hebt verwijderd in ieder geval tot drie maanden na de beet goed in de gaten. 

Hoe kun je je kind beschermen?

  • Controleer tijdens het tekenseizoen het lichaam van je kind dagelijks op mogelijke tekenbeten. Vooral warme vochtige plekjes zoals oksels, liezen, knieholtes en de bilspleet zijn geliefde plekjes van de teek. Maar ook op het hoofd, achter de haargrens en de oren vind je vaak een tekenbeet.
  • Verwijder eventuele teken direct
  • Ga je er op uit? Blijf dan altijd op de wandelpaden en vermijd hoog gras en struiken
  • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. De broekspijpen kun je in de sokken stoppen. Kleine kinderen kun je een pet of hoedje op doen om het hoofd te beschermen tegen tekenbeten.
  • Kom je in een gebied waar veel tekenbeten voorkomen dan kun je het lichaam in smeren met een tekenwerend middel wat Deet bevat. Let op: de maximale hoeveelheid Deet die in het middel mag zitten is vijftig procent voor volwassenen en maximaal twintig procent voor kinderen.

​Meer informatie kun je vinden op www.tekenradar.nl

Reageer op artikel:
Tekenbeet bij kinderen
Sluiten