Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Zwanger 30 aug 2020

Dit kunnen tekenen zijn dat je bevalling begonnen is

Sta je op het punt van bevallen en denk je bij elk krampje of pijntje dat ‘het’ begonnen is? Of wil je graag dat je bevalling begint en ben je je daarom heel bewust van je lijf en de baby in je buik? Logisch, je wilt dat kleintje graag ontmoeten en knuffelen en verzorgen.

Toch kan het na je uitgerekende datum nog wel twee weken (!) duren voordat je bevalling zich aankondigt… Kan je niet wachten? Houd de volgende signalen van je lichaam in de gaten, want dat kunnen tekenen zijn dat je bevalling begonnen is.

Tekenen dat je bevalling is begonnen

Nesteldrang

Sommige mama’s to be hebben hier al een stuk eerder dan de uitgerekende datum last van, maar in mindere mate. Heb je zo rond je bevallingsdatum opeens extreme drang om schoon te maken en op te ruimen, dan kan het zijn dat je moedergevoel weet dat je kleintje eraan komt. Zo kan het gebeuren dat je overdag je huis van boven naar beneden spik en span maakt en dat je de volgende dag je mini in je armen hebt liggen.

Je verliest je slijmprop

Om je baby in je baarmoeder te beschermen tegen bacteriën, vormt zich tijdens je zwangerschap een zogenaamde slijmprop in je baarmoederhals. Die slijmprop komt er aan het einde van je zwangerschap uit, om ruimte te maken voor je baby. Het kan een teken zijn dat je bevalling gaat beginnen, als je de slijmprop verliest en je uitgerekende datum in zicht of al voorbij is. Toch komt het ook voor dat vrouwen de slijmprop al veel en veel eerder verliezen en sommigen zelfs pas tijdens de bevalling.

Je hebt diarree

Niet schrikken als je opeens vaker per dag op de wc zit voor een grote boodschap en deze ook nog eens zacht is… Je kan namelijk last krijgen van diarree aan het einde van je zwangerschap. Dit komt door het hormoon prostaglandine dat aangemaakt wordt in je lichaam om je baarmoederhals te verzachten en versoepelen. Dit gebeurt dan soms ook met je darmen en daardoor kan je last krijgen van vaker naar het toilet moeten voor de number two.

Je vliezen breken

Als je vliezen opeens breken weet je genoeg: de baby komt eraan! Check of je vruchtwater helder is met witte ‘vlokjes’ en of het niet sterk ruikt. Houd ook even bij hoe laat je vliezen braken, want de weeën moeten nu na 24 uur op gang komen. Bel je verloskundige even dat je vliezen gebroken zijn, dan weet ze dat je bevalling eraan zit te komen.

Je weeën beginnen

Meestal begint de bevalling met weeën, je weet snel genoeg of je gewoon last had van een krampje of van een echte wee. De weeën bouwen zich op: van rustig en nog niet zo pijnlijk tot regelmatig en een stuk pijnlijker. Uiteindelijk voel je persdrang en dat is het moment dat je baby er bijna is!

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Reageer op artikel:
Dit kunnen tekenen zijn dat je bevalling begonnen is
Sluiten