Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Dreumes 19 okt 2021

Deze tekenen kunnen duiden op stress bij je kindje

Niet alleen wij volwassenen, maar ook kinderen kunnen stress ervaren. Stress bij kinderen merk je soms aan hun gedrag, kijk maar eens naar je kind als hij weet dat hij bijna jarig is. Of de avond voordat Sinterklaas iets in zijn schoen doet. Waarschijnlijk is je kindje wat drukker, komt hij moeilijk in slaap en is hij vroeg wakker?

Tekenen van stress bij kinderen

Dit komt door de spanning die zo’n periode met zich mee brengt. Het kan ook zijn dat je deze en andere veranderingen al langere tijd opmerkt bij je kind. In dat geval kan het duiden op stress. Merk je de volgende tekenen bij je kind? Dan kan het zijn dat je kind (veel) stress ervaart.

1. Je kind heeft opvallend vaak driftbuien

Als je kind veel vaker dan normaal erg geïrriteerd is of zelfs driftbuien heeft, dan kan dat duiden op spanningen of stress. Probeer na te gaan of er iets is veranderd in het leven van je kind en of je dit aan elkaar kan linken. Is er bijvoorbeeld iets veranderd in jullie gezinssituatie, zijn jullie verhuisd of is er iets aan de hand op school?

2. Je kind is angstig

Als je kind veel vaker dan normaal vertelt dat het bang is, voor wat dan ook, kan dit een teken zijn van flinke spanning bij je mini. Helemaal als dit hem ook nog eens belemmert in zijn doen en laten. Bijvoorbeeld als hij alleen maar bij jou wilt zijn en niet alleen bij anderen durft te blijven. Neem deze angsten serieus en luister naar je kindje, en zoek hulp wanneer nodig.

3. Je kindje heeft vaak hoofdpijn of buikpijn

Klaag je kleuter regelmatig over pijntjes zoals hoofd- of buikpijn? Dan kan dat natuurlijk iets lichamelijks zijn wat gecheckt moet worden, maar wordt dat uitgesloten, denk dan eens aan een andere oorzaak. Bijvoorbeeld stress, angst of andere sterke emoties die op dat moment spelen.

4. Je kind is onrustig

En dit merk je bijvoorbeeld aan veel bewegen, niet stil kunnen zitten, zenuwachtig frunniken. Vaak zijn kinderen erg beweeglijk, maar je kind moet wel stil blijven zitten in de kring of even rustig kunnen wachten op zijn broodje terwijl hij aan tafel zit.

5. Je kind slaapt (opeens) slecht

Slapen kan je als maatstaaf gebruiken voor hoe het gaat met je kind, vooral als hij nooit eerder slaapproblemen had. Komt je mini slecht in slaap, is hij vaak wakker of heel vroeg wakker of slaapt hij juist opeens erg veel en dit gedurende wekenlang? Dan speelt er misschien een onderliggende oorzaak.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mother.ly

Reageer op artikel:
Deze tekenen kunnen duiden op stress bij je kindje
Sluiten