Redactie
Redactie Gezin 6 jun 2018

5 tekens van een slecht kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf kiezen voor je kind is één van de lastigste keuzes die je als ouder moet maken. Je kind zal er namelijk veel tijd doorbrengen. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een kinderdagverblijf? Wanneer een kinderdagverblijf één van de volgende punten bevat, kan je beter verder zoeken. 

1) Slechte reputatie

Zijn de ouders in je omgeving niet te spreken zijn over het kinderdagverblijf? Vraag waarom ze niet tevreden zijn en zoek het verblijf eens op via internet. Wanneer er veel minpunten en slechte ervaringen zijn, is het beter om op zoek te gaan naar een andere opvang. 

2) Vage regels

Regels en een duidelijk regelement zijn erg belangrijk. Van regels over de openingstijden tot regels over noodgevallen; het hoort allemaal duidelijk op papier te staan. Heeft het kinderdagverblijf geen kopie van hun beleid? Goede reden om verder te zoeken!

3) Geen of een niet gevarieerd dagprogramma

Een goed kinderdagverblijf heeft groeps- en individuele activiteiten. Het dagprogramma hoort overzichtelijk, afwisselend en uitdagend te zijn. Tekeningen die aan de muur hangen, is een goed teken! Dit laat zien dat ze tijd maken voor creativiteit. Vraag het personeel gerust hoe de dagelijkse routine eruit ziet en of ze aan speciale activiteiten doen. Hoe vaak gaan ze naar buiten en vieren ze de feestdagen?

4) Te weinig of te veel personeel

Het is belangrijk dat er voldoende personeel aanwezig is. Eén persoon kan voor een maximaal aantal kinderen zorgen. Wanneer een medewerker meer kinderen onder zijn hoede moet nemen, krijgt je kind niet de aandacht die hij nodig heeft. Daarnaast is te veel personeel ook niet aan te raden. Het is het beste voor je kind als hij steeds dezelfde gezichten ziet.

Maximaal aantal kinderen per leidster

0 – 1 jaar oud: één leidster per vier kinderen.

1 – 2 jaar oud: één leidster per vijf kinderen.

2 – 3 jaar oud: één leidster per zes kinderen.

3 – 4 jaar oud: één leidster per acht kinderen.

Bij een gemende groep (kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën) wordt er gekeken hoeveel leidsters elke leeftijdscategorie moet bevatten per aantal kinderen. Hier wordt het gemiddelde van genomen en afgerond naar boven. Daarnaast hangt de groepsgrootte ook af van de oppervlakte van de ruimte. Bekijk ook het artikel '5 voordelen van kinderopvang' »

5) Vies en onveilig

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je er op let dat het kinderdagverblijf schoon en veilig is. Maar er zijn een aantal dingen waar je niet meteen aan denkt, maar waar je wel op moet letten.

  • Is er voldoende licht en ventilatie?

  • Wast het personeel zijn handen na elke luier die hij verschoont?

  • Is de speelhoek netjes en schoon?

  • Is er een nooduitgang en rookmelder aanwezig?

  • Zijn kachels en radiators verborgen voor de kinderen?

Reageer op artikel:
5 tekens van een slecht kinderdagverblijf
Sluiten