Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Peuter 13 mei 2021

Terrible two’s? 7 redenen waarom tweejarigen juist fantastisch zijn

Het is algemeen bekend dat kinderen in hun derde levensjaar niet de makkelijkste kindjes zijn. Ze hebben de bijnaam ‘terrible two’s’ natuurlijk niet voor niets gekregen. 

Omdat kinderen van twee zich nog niet goed kunnen uiten via woorden, en daarom niet altijd kunnen aangeven waar ze behoefte aan hebben, zijn woedeaanvallen geen uitzondering. Ook ontstaat rond het tweede levensjaar ook de eerste behoefte aan zelfstandigheid. Ergo: ze willen alles zelf doen en weten alles beter.

Deze fase kan nogal een uitdaging zijn voor ouders. Het liefst plak je je peuter af en toe achter het behang. Maar bedenk je goed: jouw kleintje heeft het beste met je voor en houd van jou. Ze weten alleen niet altijd hoe ze dit moeten uiten en hebben ontzettend veel nieuwe prikkels te verwerken.

Voor alle moeders die zich af en toe afvragen waar ze in godsnaam aan zijn begonnen, hebben we 7 redenen opgeschreven waarom tweejarigen juist fantastisch zijn:

1. Ze houden van je in je slechtste staat

Of je ‘s ochtends nou uit je mond ruikt van dat ene etentje, of je kan het echt niet opbrengen om normale kleding aan te trekken, het maakt tweejarigen geen bal uit. Ze houden van je zoals je bent, en ze houden van je omdat jij van hen houdt. Onvoorwaardelijk.

2. Ze zijn grappig, en vinden jou hilarisch

Tweejarigen zeggen en doen de grappigste dingen. Vaak compleet onverwachts en zonder filter. Ook fijn; ze zijn makkelijk publiek. Grote kans dat ze om je domste grapjes dubbel liggen.

3. Ze waarderen de kleine dingen

Ze bewandelen de wereld nog niet zo lang, dus alles wat ze meemaken of krijgen vinden ze waarschijnlijk fantastisch. Een vliegtuig in de lucht? Een rol glitterplakband voor Sinterklaas? Helemaal geweldig.

4. Ze zijn fantasierijk

Hoewel je zelf de fase van prinsessen, kopjes lucht-thee en levende knuffels al voorbij bent, dwingen tweejarigen je om je fantasie weer volledig op de loop te laten. En dat is eigenlijk best lekker! Tweejarigen hebben een grootse fantasie. Hoe langer hoe beter, toch?

5. Ze begrijpen je beter dan je soms denkt

Tuurlijk, ze zijn nog niet zindelijk en gaan nog niet naar school. Maar ze begrijpen veel van wat je zegt. Gesprekjes zijn al goed mogelijk en als je ze lief vraagt of ze iets voor je willen doen, is de kans groot dat ze hier gehoor aan geven. Fijn toch?

6. Ze zijn eerlijk

They keep it real. Misschien echter dan je eigenlijk aan kan, maar ook weer heel origineel en puur. Ze vertellen je waar het op staat als ze boos zijn, maar uiten ook hun liefde in de meest pure vorm. Terrible two’s? Nee toch?

7. Ze slapen (hopelijk) overdag nog

Misschien wel het fijnste aan tweejarigen: de middagdutjes behoren nog niet tot de verleden tijd. Weer een ochtend vol tranen, gekrijs en woedeaanvallen? Stop je kleintje lekker een paar uur in bed. Daar doe je jezelf én je peuter waarschijnlijk een groot plezier mee.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Terrible two’s? 7 redenen waarom tweejarigen juist fantastisch zijn
Sluiten