Redactie
Redactie Mama 7 jun 2018

The next generation: over dochters, moeders en oma’s

Je bent je hele leven dochter geweest. Maar vanaf het moment dat je zwangerschapstest positief is, krijg je er een titel bij. Moeder! Heerlijk, maar ook heel erg spannend. Want wat voor moeder zal je worden? En hoe beïnvloedt je zwangerschap je relatie met jouw moeder?

Dochters krijgen regelmatig te horen dat ze zo op hun moeder lijken. Soms is dat een compliment en soms is dat maar een angstaanjagend idee. Maar dat wil niet zeggen dat jouw leven een kopie van haar leven hoeft te worden. Je kunt alleen maar leren van de fouten van je ouders en zeker ook van de successen.

Complexe band

De band tussen moeder en kind – en vooral moeder en dochter – wordt gezien als één van de meest unieke en meest complexe menselijke relaties. Geen andere relatie heeft zoveel invloed op je leven. Hij beïnvloedt je relaties met je partner, je vrienden én met je eigen kinderen. Misschien is je moeder je beste vriendin, je steun en toeverlaat, of misschien botert het helemaal niet tussen jullie. Wat jullie relatie ook is, het is een feit dat er door jouw zwangerschap tussen jullie een hoop zal veranderen.

Zelfonderzoek

Zodra je zwanger bent, ga je anders tegen het leven aankijken. Je evalueert je relaties met anderen – en vooral die met je moeder – omdat jij nu zelf moeder wordt. Je denkt na over wat voor soort moeder je wilt worden. Het enige echte referentiekader dat je hebt, is je eigen moeder. Die relatie heeft de basis gelegd voor het persoontje dat jij bent geworden. Jouw relatie met jouw kinderen zal de basis zal leggen voor de personen die zij later worden. Daarom kijk je vanzelf terug op je eigen opvoeding om te bepalen wat wel en niet werkte. Zelfs als je een goede band met je moeder hebt, kunnen er dingen zijn die jij heel anders wilt doen in de opvoeding van jouw kind. En als de band met je moeder niet zo goed is of ronduit slecht, wil je wellicht álles anders doen.

Normen en waarden

Van je ouders krijg je normen en waarden mee. Bedenk welke waarden uit je ouderlijk gezin je mee wilt geven aan jouw kind. En welke juist niet. Misschien was het uiten van emoties taboe bij jouw ouders en wil je dat jouw kind zich vrij voelt om over zijn gevoelens te praten. Als bij jou vroeger erg de nadruk werd gelegd op prestaties en succes, vind jij voor jouw kind sociaal gedrag en verdraagzaamheid belangrijker. Bepaal – samen met je partner – waar jullie de nadruk op willen leggen.

Veranderende rollen

Een kind krijgen is een bijzondere gebeurtenis. Maar een (klein)kind kan ook voor spanningen zorgen. Jouw kind verandert de rollen die jij en je moeder spelen. Jij moet de moederrol oppakken en jouw moeder moet juist een stapje terugnemen. Dat is voor allebei wennen. De nieuwbakken oma kan er moeite mee hebben om haar moederrol los te laten en bemoeit zich teveel met jou en je kind. Is je baby wel warm genoeg aangekleed? Te warm? Krijgt hij wel genoeg te eten? En zou je hem nou echt wel naar de kinderopvang doen? Het is ongetwijfeld goed bedoeld, maar jij kan door al die bemoeienissen erg onzeker gaan voelen. Praat met je moeder en maak haar duidelijk dat jíj de moeder bent en zíj de oma. Goedbedoeld of niet, dit is jouw kind en je hebt je eigen ideeën over de verzorging en opvoeding.

Makkelijk gezegd

Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om met je moeder te praten. Je houdt van je moeder, respecteert haar en wilt haar geen verdriet doen. Maar je hebt ook het recht om de dingen op jouw manier aan te pakken. Hier zijn wat tips om jouw moeders bemoeizucht aan banden te leggen.

  • Stel je grenzen. Dat is je goed recht! Bepaal op welk gebied je geen inmenging duldt en laat haar weten als ze te ver gaat.
  • Onthoud de volgende uitspraak en gebruik hem waar nodig: “Ik hou van je, maar dit wil ik niet met je bespreken.” Verander dan van onderwerp.
  • Vind je een gesprek met je moeder moeilijk? Schrijf haar een brief. Dan kun je rustig je gevoelens verwoorden en de boodschap overbrengen zonder dat je onderbroken wordt of je gedachtegang kwijtraakt.
  • Voel je niet schuldig! Niemand hoeft zich schuldig te voelen omdat ze hun eigen leven willen leiden.

Geen oma

Soms botert het echt niet tussen jou en je moeder. De zwangerschap brengt jullie niet samen. Dat is niet goed voor jou of voor je gezin. Dan moet je misschien de moeilijke beslissing nemen om het contact te verbreken. Heel verdrietig, want iedereen wil graag zo’n moeder-dochter band die je wel eens in de films ziet. Maar als dat er gewoon niet inzit, kun je je beter concentreren op jouw gezinnetje en zorg dat je met jouw kind wel zo’n band opbouwt.

Reageer op artikel:
The next generation: over dochters, moeders en oma’s
Sluiten