Welke soorten thee kun je beter vermijden tijdens je zwangerschap?

Een kopje thee is heerlijk, en al helemaal als je tijdens je zwangerschap minder koffie drinkt. Maar mag je eigenlijk wel alle theesoorten drinken?

De meeste thee en kruidenthee lijkt heel onschuldig. Maar toch kunnen sommige theesoorten stofjes bevatten die niet helemaal goed zijn voor jou of je ongeboren kind. Hier moet je op letten.

Theïne, een variant van cafeïne

In veel bekende theesoorten zit theïne, een variant van cafeïne. Dit stofje zit van nature in de theeplant en vind je daarom in alle groene, witte en zwarte theesoorten. Denk aan de bekende groene thee, witte thee, of bijvoorbeeld de English breakfast zwarte thee.

LEES OOK: Voedingswijzer voor tijdens de zwangerschap

Te veel theïne drinken wordt afgeraden omdat het via het bloed ook bij jouw mini kan komen. Deze theïne kan je kindje actiever maken, waardoor het zich langzamer ontwikkelt.

Maximaal aantal koppen per dag

Het Voedingscentrum raadt aan om tijdens de zwangerschap niet meer dan driehonderd milligram cafeïne in te nemen per dag. In een kopje koffie zit ongeveer negentig gram cafeïne. In een kopje thee ongeveer 35 gram, afhankelijk van het soort thee.

Over het algemeen zijn zwarte en groene thee het sterkst. Hier zit veel theïne in. Daarna komt witte thee, waar redelijk weinig theïne in zit. Onthoud dat de hoeveelheid theïne kan variëren. Als jij bijvoorbeeld losse thee drinkt of zelf je theezakjes maakt, kan er meer theïne inzitten dan de standaardhoeveelheid die je in een zakje uit de supermarkt vindt.

Als je erg graag zwarte, groene of witte thee drinkt, en niet zonder kunt, kun je je theezakje dertig seconden in het hete water hangen. Daarna gooi je dit water, en hiermee ook de grootste hoeveelheid theïne weg. Zo kun je genieten van een kopje thee, zonder te veel theïne binnen te krijgen.

Is kruidenthee helemaal veilig?

Bekende kruidenthee-soorten zijn kamille, munt, anijs, brandnetel, gember, of rooibos. Eigenlijk zijn deze theesoorten namelijk geen echte theesoorten, want ze komen niet van de theeplant. Er zit dus ook geen theïne in.

Let op: in een mix van bijvoorbeeld munt met groene thee, of zwarte thee met rooibos, zit dus wel theïne. Als je een kruidenthee hebt waar geen theïne in zit, zou je denken dat je deze veilig kunt drinken. Maar dat is niet helemaal waar. De meeste kruidenthee-soorten kun je gewoon drinken, maar er zijn een aantal soorten kruiden die je beter kunt vermijden tijdens je zwangerschap:

  • Venkel en anijs bevatten anethol en estragol. In grote hoeveelheden kunnen deze stoffen ongezond zijn voor jouw baby
  • Salie kan baarmoederkrampen opwekken en kan ook een nadelig effect hebben op de melkproductie
  • Pepermunt en eucalyptus zijn scherp, dat kan voor brandend maagzuur zorgen. Niet per se gevaarlijk, maar wel heel vervelend.
  • In zoethout zit glycyrrhizine. Door te veel zoethout te drinken kun je vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk hoger kan worden.
  • Lavendelthee is heerlijk, maar niet verstandig tijdens het eerste deel van je zwangerschap. Lavendel is een bitter kruid en kan je baarmoeder prikkelen.
  • Aloë Vera is erg gezond, maar kan laxerend werken en je baarmoeder irriteren.
  • Te veel kaneel is ook af te raden. Kaneel zou negatieve effecten hebben op de baby.

Over het algemeen kun je dus gewoon heerlijk genieten van een kopje thee, maar als met alles, goed opletten, en met mate.

Reageer op artikel:
Welke soorten thee kun je beter vermijden tijdens je zwangerschap?
Sluiten