Merel Schut
Merel Schut Baby 16 dec 2019

Zelf een echo maken tijdens zwangerschap is hartstikke populair

Ben jij zwanger? Hoera! Je kan waarschijnlijk niet wachten om je kleintje eindelijk vast te houden. Tot die tijd zul je het moeten doen met echo’s. Maak jij thuisecho’s? Dan ben je echt niet de enige want dat worden steeds populairder onder zwangere vrouwen.

Er zijn namelijk tegenwoordig een hoop doe-het-zelfgadgets te koop waarmee je zelf een echo kunt maken van je ongeboren baby. Hiermee kunnen aanstaande mama’s thuis de baby bekijken of de hartslag beluisteren.

De verkoop van thuisecho-apparaten stijgt

Zou jij gebruik willen maken van een thuisecho, of heb je daadwerkelijk een echo gemaakt met zo’n gadget tijdens je zwangerschap? Je bent niet de enige. Op controle bij de verloskundige wordt bij vrouwen gedurende de zwangerschap periodiek een echo gemaakt. Toch zijn er tegenwoordig allerlei manieren om dit thuis zelf te doen.

RTL Nieuws schrijft dat webwinkel Bol.com de verkoop van thuisecho-apparaten dit jaar met 58 procent zag stijgen ten opzichte van 2018. Dit jaar zagen of hoorden ongeveer tienduizend ouders via een thuisecho hun kindje, aan de hand van 550.000 gemaakte echo’s. Als doe-het-zelf-gadget zijn bij webwinkels ook ‘dopplers’ te koop, waarmee je de harttonen van het kindje kunt beluisteren.

Maar huren kan ook: zo is er BabyWatcher, waar je voor 69 euro voor drie dagen een apparaat kan huren. Via deze gadget kun je met een laptop en met een tube gel zelf een echo maken. Op Aliexpress worden voor twintig tot dertig dollar ook dopplers aangeboden, waarmee je de harttonen van je ongeboren kindje kunt meten.

Het is niet per se nodig

Of het nodig is om thuis extra echo’s te maken, is een tweede. Uit onderzoek van AMC bleek dat het standaard aanbieden meer echo’s in de laatste drie maanden van niet aan te bevelen is. Dat geldt voor zwangeren met een laag risico op complicaties.

Misschien maakt het je veel te onrustig als je zelf een echo zou maken van je ongeboren baby? Bewaar de echo’s en het beluisteren van de hartslag dan gewoon voor de controles bij de verloskundige.

Vraag jij je af of echo’s schadelijk zijn voor je baby of wil je weten waarom je je baby maar twee keer te zoen krijgt in je zwangerschap? Mama en zo zocht het uit en geeft antwoord op die vragen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zelf een echo maken tijdens zwangerschap is hartstikke populair
Sluiten