Redactie
Redactie De bevalling 7 jun 2018

Thuisbevalling: creeër je eigen sfeer

Wil je thuisbevallen? In je eigen vertrouwde omgeving? Lees dan hier hoe je je eigen sfeer en rust kunt creëren. Bekijk onze 4 thuisbevallingstips! 

1. Rust

Creëer om te beginnen rust. Zijn er bijvoorbeeld nog andere kinderen in huis, laat ze dan ophalen. Trek de stekker uit de telefoon (behalve als de verloskundige kan terugbellen) en demp zoveel mogelijk het licht. Als de bevalling overdag plaatsvindt, sluit dan de gordijnen en steek wat kaarsjes of waxinelichtjes aan. Hormonen die de bevalling stimuleren komen makkelijker vrij als het donker is. Zorg dat jij je veilig voelt, want jezelf veilig voelen is een positieve stimulans voor de bevalling. Adrenaline, het hormoon dat ontstaat bij angst en stress/spanning, werkt de bevalling tegen en moet je dus geen kans geven de weeën te verstoren.

2. Warmte

Zorg dat de temperatuur in huis lekker comfortabel is. Zet dus waneer nodig gerust de verwarming een tandje hoger. Barende vrouwen hebben vaak last van koude voetjes. Leg vast lekkere warme sokken klaar om aan te trekken wanneer je voeten in ijsklompjes dreigen te veranderen. Laat je partner een warme kruik voor je maken. Deze kun je tegen je rug, buik of voeten leggen.

3. Muziek

Zet een muziekje op waarop jij je goed kunt ontspannen. Wellicht een muziekje welke jij tijdens de gehele zwangerschap veel hebt gedraaid. Het blijkt dat baby’s na de geboorte de muziek die zij tijdens hun verblijf in de buik van mama vaak hebben gehoord, nog steeds herkennen en daar dan ook rustig van worden na de geboorte.

4. Etherische oliën

Geuren beïnvloeden de psyche en kunnen een ontspannende of juist stimulerende werking hebben. Ontspanning en positieve stimulans is nu juist wat jij nodig hebt bij het op de wereld zetten van jullie kruimeltje. Er zijn natuurlijk heerlijk geurende wierookjes te krijgen, maar we hoeven je niet uit te leggen dat dat niet een aanrader is in de ruimte waar jullie hummeltje ter wereld zal komen. Er zijn gelukkig wel lekker geurende etherische oliën verkrijgbaar welke geen enkele schade aan jou of jullie kindje zullen veroorzaken. Hieronder een paar geuren die een positief duwtje in de rug kunnen zijn, maar het gaat er vooral om bij welke geur jij je het lekkerst voelt.

  • Roos– Rustgevend en ontspannend
  • Oranjebloesem – Kalmerend, pijnstillend en ontspannend.
  • Ylang-Top– Moraalverhogend
  • Sandelwood– Werkt kalmerend en stemt positief
  • Jasmijn– Humeurverhogend

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Thuisbevalling: creeër je eigen sfeer
Sluiten