Redactie
Redactie Carrière 7 jun 2018

Thuiswerken, werkt dat?

Maandagmorgen 7 uur, de wekker gaat, douchen, aankleden, je baby verschonen, samen ontbijten en dan begint de reis naar je werk – 30 minuten later zit je achter je bureau je e-mailtjes te checken. Steeds meer vrouwen werken tegenwoordig vanuit huis. Geen files, flexibele werktijden, meer tijd voor de familie en grotere vrijheid zijn maar een paar van de voordelen van thuiswerken.

Na de bevalling van je kindje wordt je heel erg goed in jongleren. Je combineert de zorg voor je huishouden, je partner, je kindje en jezelf. En als je weer wilt gaan werken, komt er nog een extra balletje bij. Toch willen we vaak weer aan de slag. We hebben hard aan onze carrière gewerkt en willen dat niet (helemaal) opgeven. Gelukkig hoeft dat ook niet.

Voltijd, deeltijd of thuis

Veel vrouwen vinden het lastig om een voltijd baan te combineren met het moederschap. Slechts 8% van werkende moeders werkt 35 uur of meer per week. De meerderheid (63%) besluit om parttime te gaan werken, terwijl circa. 30% er voor kiest thuis te blijven.

Aan de keuze vol- of deeltijd te gaan werken of 100% thuismoeder te zijn, liggen vaak motieven van financiële aard ten grondslag. Immers, een kind is een dure hobby. Zo heeft het  CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) berekend dat één kind gemiddeld 17% van het netto-inkomen kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 26% van het inkomen en drie kinderen 33%.

Voor de meeste vrouwen is kinderen krijgen een levensbehoefte. Hoe werk en zorg wordt verdeeld, is van latere zorg. Probeer te doen wat het beste is voor jou, je partner en gezin. Er zijn diverse vormen van kinderopvang, variërend van flexmoeder tot nanny. Wil je meer weten over kinderopvang en de bijbehorende kosten, kijk dan even hier.

Kantoor aan huis

Een keuze die steeds populairder wordt, is thuiswerken. Dan heb je immers de vrijheid om je dag zelf in te delen. Heb je een leuke baan die je niet wilt opgeven maar wel graag thuis zou willen – en kunnen – doen, bespreek dan de mogelijkheden met je werkgever. Er zijn steeds meer bedrijven die toestaan dat hun personeel, gedeeltelijk of zelfs fulltime, hun werk op afstand doen.

Goede afspraken

Belangrijk is, duidelijke afspraken met je baas te maken over hoeveel uur je wilt werken, hoeveel werk gedaan moet worden en wanneer je te bereiken bent voor je collega’s, wanneer je besluit vanuit huis te gaan werken. Ook met je familie moet je afspreken dat je op bepaalde momenten niet mag worden gestoord, net zoals je op je werk niet altijd tijd hebt voor privé telefoontjes.

De juiste werkplek

Om ervoor te zorgen dat thuiswerken werkt, moet je een aantal zaken goed regelen. Ten eerste moet je zorgen dat je een goede werkplek hebt. Een aparte werkkamer is eigenlijk een must. Je werkplek moet voldoende ruimte hebben voor alle apparatuur en je paperassen. Creëer een plek waar je rustig kunt werken zonder te worden gestoord. Een goede bureaustoel is een pré. Zorg dat je computer op de juiste stand staat om RSI te voorkomen en regel met je werk dat je toegang hebt tot alle benodigde computerprogramma’s.

Werk en privé

Hoe leuk het ook klinkt, thuiswerken kan zwaarder zijn dan iedere dag naar kantoor. Je verliest het sociale kantoorleven – het samenwerken met collega’s, de roddels en gezellige koffiepauzes. En het is moeilijker om werk en privé te scheiden. Probeer maar eens je aandacht bij je werk te houden als je kinderen ineens aan je bureau staan of het zonnetje buiten verleidelijk schijnt. Het is belangrijk dat je heel bewust een scheiding maakt tussen werk en privé.

Overcompenseren

Thuiswerkers zijn zich vaak erg bewust van het vertrouwen dat hun werkgever in ze heeft. Om dat vertrouwen niet te beschamen, is er de neiging om harder en langer te werken dan je zou doen op kantoor. Was je vroeger een half uur onderweg naar je werk, nu gebruik je die tijd om al te werken. En als het vijf uur is, is het vaak een stuk moeilijker om werk te laten liggen. Het is verleidelijk om nog even die brief te schrijven, nog even dat e-mailtje te beantwoorden of toch de telefoon aan te nemen. Je hoeft immers niet meer naar huis te rijden…

Doe je huiswerk

Wil je thuiswerken proberen? Zorg dan dat je goed bent voorbereid, voor je het gesprek aangaat met je werkgever. Laat zien dat je gemotiveerd bent en op de hoogte bent van de voor- en nadelen. Garandeer je baas dat het werk hoe dan ook gedaan zal worden – het risico ligt bij jou als het meer tijd kost of moeilijker is dan je dacht. Bespreek hoeveel dagen in de week je vanuit huis wilt en kunt werken. Stel ook een proefperiode voor waarin zowel je werkgever als jij kunt zien of het echt gaat werken. Zoek een oplossing die bij jou en het bedrijf past.

Thuiswerken – de voor- en nadelen

Voordelen:

 • Geen reistijd en dus geen files
 • Flexibelere werktijden
 • Grotere zelfstandigheid
 • Meer keus in woon- en werkmogelijkheden
 • Minder gestoord worden door collega’s
 • Meer motivatie en grotere voldoening
 • Meer kans om werk en gezin te combineren
 • Meer mogelijkheden voor minder mobiele mensen
 • Minder vervoers- en onderhoudskosten

Nadelen:

 • Minder betrokken bij wat er op kantoor gebeurd
 • Minder sociaal contact met collega’s
 • Minder kans op promotie
 • Gebrek aan officieuze informatie (roddel)
 • Goede zelfdiscipline is noodzakelijk
 • Moeilijker om privé en werk leven gescheiden te houden
 • Sociaal isolement

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Thuiswerken, werkt dat?
Sluiten