Redactie
Redactie Carrière 8 jun 2018

Thuiswerkmama’s

De combinatie werk en zorg is in Nederland een hot issue. Iedereen, maar dan ook iedereen lijkt hier een mening over te hebben en te willen ventileren. Één ding is zeker, de manier waarop vrouwen werken is aan het veranderen. Het aantal vrouwelijke ondernemers stijgt. Vaak gaat het om moeders met een werkplek aan huis. 

Na de geboorte van haar derde kind begon Ingrid Reuvers zich af te vragen wat ze nu echt wilde. Haar vaste baan gaf niet meer genoeg voldoening. Ze was gewend aan al het gestress en geregel waar je als werkende moeder mee te maken hebt en daardoor het contact met wat ze zelf wilde en voelde kwijt. Inmiddels heeft ze ontdekt dat mode haar ware passie is en verkoopt ze kinderkleding via internet. Het voordeel van een eigen bedrijf is voor Ingrid dat ze haar tijd zelf kan indelen. Dit biedt veel meer flexibiliteit dan een baan buitenshuis, een enorm voordeel als je kleine kinderen hebt. Een zaak vanaf de grond opbouwen geeft haar bovendien een kick.

Waarom thuiswerken?

Voor tal van moeders geldt iets vergelijkbaars. De keuze voor het ondernemerschap werd ze enerzijds ingegeven door een negatieve factor (het combineren van een ‘traditionele’ baan met de opvoeding van kinderen begon ze op te breken, bijvoorbeeld) en anderzijds door positieve drijfveren: de wil om grip te krijgen op de eigen agenda, de drive om iets van de grond te stampen waar je helemaal achter staat, de wens om het werk op de kinderen af te stemmen in plaats van andersom.

In alle soorten & maten

Er bestaan overigens er allerlei soorten vrouwelijke ondernemers. Er zijn er die uitsluitend vanuit huis werken, er zijn er die ook een atelier of kantoor buitenshuis hebben. Er zijn er die 1 kind hebben en er zijn er die vier kinderen hebben. Er zijn alleenstaande vrouwelijke ondernemers en vrouwelijke ondernemers die de taken met hun man verdelen. Vrouwelijke ondernemers die 20 uur werken en vrouwelijke ondernemers die 40 uur werken. Ook de sectoren waarbinnen ondernemende moeders werken zijn uiterst gevarieerd.

Kind als inspiratie

Overigens is het wel opvallend vaak zo dat moeders hun kind als bron van inspiratie hebben. Anouk van Schaardenburg vond geen geschikte etiketten om de kleren van haar kind te merken. Zo ontstond haar webwinkel goedgemerkt.com. Ellen Nij Bijvank zocht originele versieringen voor de kamer van haar dochter Pien en vond niets naar haar gading. Dat leidde tot het ontstaan van zuuz.nl.

Eigen aanpak

Vrouwen die eigen baas zijn pakken het niet zelden anders aan dan de ‘klassieke ondernemers’. Zo kiezen veel moeders er bewust voor om ‘klein’ te blijven en geen personeel in dienst te nemen. Het is niet zo dat ze dat niet zouden kunnen, het is veeleer een kwestie van niet willen (in ieder geval niet zolang de kinderen klein zijn). De vrouwelijke ondernemer, die vaak buiten het klassieke bedrijfsleven opereert, heeft zo haar hele eigen wereld, treffend beschreven door Miek Smilde (polemiek.com) in het tijdschrift LOF: “Geen enkele durfinvesteerder heeft ooit ’s ochtends twee poepluiers verschoond, de traktatie voor zijn jarige kind verzorgd, voorgelezen op school, boodschappen voor de hele week gehaald, alvorens zijn lef te kapitaliseren.”

Jouw stijl

Kortom, moeders die ondernemen (‘mompreneurs”, zoals ze worden genoemd door Ellen Parlapiano en Patricia Cobe) combineren tal van taken binnen eenzelfde dag. En dat doen ze op hun eigen manier. Wat dat betreft heeft internet heel wat nieuwe mogelijkheden in het leven geroepen. Zelf heb ik een juridisch vertaalbureau. Ik werk voor grote advocatenkantoren, multinationals en universiteiten. Ik ben erg blij dat ik mijn vertalingen door kan mailen, zodat mijn opdrachtgevers de kinderstemmen op de achtergrond niet kunnen horen.

Dit artikel is geschreven door Anne-Marijn Küthe. Zij is alleenstaande moeder van Thomas en woont & werkt in Den Haag. Ze heeft een juridische vertaalpraktijk en onderhoudt daarnaast een site over thuiswerken & moederen thuiswerkmamas.nl Ook schrijven doet ze graag en veel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Thuiswerkmama’s
Sluiten