Redactie
Redactie Lifestyle 7 jun 2018

Tien tips voor onvergetelijke foto’s

De eerste verjaardag van je kind, zijn eerste schaterlach, leuke vakantietafereeltjes. Je klikt je suf met je fototoestel. Jammer genoeg zijn we niet allemaal volleerd fotograaf. Mooie en goede foto's maken is een kunst. Tien tips om onvergetelijke plaatjes te schieten!

Tip 1: Ken je camera
Zorg dat je precies weet hoe je camera werkt. Experimenteer met de verschillende functies. Het is handig als je weet hoe je de flitser aan en uit zet, maar ook hoe je een zwart-wit of panorama foto schiet. Hoe zoom je in of uit? Houd de handleiding bij de hand.

Tip 2: Kies je achtergrond
Als je een foto van iemand wilt nemen, zorg dan voor een rustige achtergrond. Anders steelt de achtergrond de show. Neem ook de tijd om te kijken wat de achtergrond doet met degene die je op de foto zet. Maken de kleuren hem niet te flets? Groeit er geen tak uit zijn hoofd?

Tip 3: Niet in het midden
Foto’s hoeven niet helemaal symmetrisch te zijn. Zet je foto-object daarom niet midden in je frame. Je foto wordt er statisch van. Geef daarom je foto meer dimensie en zet de persoon of het object rechts of helemaal links in beeld en de horizon onder of boven in beeld.

Tip 4: Dichterbij
Neem eens een keer geen afstand van je object, maar kom zo dicht bij mogelijk. Probeer heel het beeld te vullen. Zo komen details tot leven en wordt je foto interessanter. Dus een paar stapjes dichterbij of flink inzoomen!

Tip 5: Ga verticaal
Wees niet bang voor verticale foto’s. Als je object beter uitkomt in een verticaal beeld dan in een horizontale, draai dan gewoon die camera.

Tip 6: Let op de zon
Voorkom dat je foto’s mislukken, doordat de zon recht in je beeld schijnt. Het beste kun je de zon niet recht in je camera hebben, maar ook niet recht achter je. Dus kies een hoek waarbij de zon meer van op zij komt.

Tips 7: Het licht
Licht kan je foto maken of kraken. Het heeft effect op alles wat je fotografeert. Als je het licht niet mooi vindt, aarzel dan niet en verander je hoek, locatie of misschien moet je wachten tot de wolk weg is of juist komt. Binnen kun je slepen met lampen en gordijnen.

Tip 8: Laat de pose gaan
Ga niet voor de ‘say cheese’ foto, maar maak spontane foto’s. Klik net als je baby zijn hoofdje naar je toedraait of uitbarst in een plotselinge schaterlach. Deze plaatjes zijn niet statisch en lekker spontaan. Altijd je camera bij de hand houden dus!

Tip 9: Durf
Neem de controle over je foto. Wees niet bang om dingen te verplaatsen of aanwijzingen te geven. Vooral als je bezig bent met mooi een portret voor opa en oma bijvoorbeeld.

Tip 10: Neem de tijd
Wil je een mooie foto? Ga dan niet te haastig aan de gang. Neem een moment om te focussen, het licht te checken en de compositie te bepalen. Zorg er als laatste voor dat je duim niet iedere foto in beeld verschijnt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tien tips voor onvergetelijke foto’s
Sluiten