Redactie
Redactie Dreumes 7 jun 2018

Tijdsbesef van 0-2 jaar

Het verloop van een dag, maand of jaar begrijpen is voor kleine kinderen hocus pocus. Maar vanaf welke leeftijd krijgt je kind dan tijdsbesef en hoe stimuleer je deze vaardigheid? Wij leggen het je uit.

De eerste zes maanden moeten jij en je baby een fijn schema vinden waarin hij kan slapen, eten en spelen. Juist die regelmaat heeft je baby nodig om tot rust te komen. Ondanks dat hij verder geen tijdsbesef heeft, is een bepaalde herkenbaarheid van activiteiten goed voor je baby.

Als je kind rond de twee jaar oud is, heeft hij een sterke wil om te leren en om ‘zelluf’ dingen te doen. Daardoor houdt hij zich vaak niet aan jouw tijdschema. Maar laat je niet gek maken door de klok! Als het voor jouw kind wat langer duurt om zich klaar te maken voor je de deur uit kan, heb je alleen jezelf ermee als je je druk maakt. Je kind heeft namelijk nog geen tijdsbesef, wees dus zo flexibel mogelijk.

Hoe stimuleer je tijdsbesef?

  • Praat duidelijk in activiteiten die elkaar opvolgen, zoals: ‘Mama gaat nu afwassen en komt terug nadat je jouw dutje hebt gedaan’.
  • Bespreek de ochtend tijdens de lunch. Wat heb je gedaan en in welke volgorde? Zo maakt je kind al kennis met een verloop van tijd.

Ook weten hoe tijdsbesef zich ontwikkelt op andere leeftijden? Bekijk tijdsbesef bij 3-4 jarigen en 5-6 jarigen.

Reageer op artikel:
Tijdsbesef van 0-2 jaar
Sluiten