Dé tip die elke ouder moet weten voor als je kind een boze bui heeft

Je kind wil niet meer met je mee naar huis als jullie in de speeltuin zijn of iets gaat niet zoals hij dat wil. Of hij is boos, omdat jij hebt gezegd dat iets niet mag. Zo’n boze bui is herkenbaar voor elke ouder en dit gebeurt elke dag in elk gezin wel een keer.

Heeft je kind een boze bui? Dan is het aan jou hoe je omgaat met deze emoties van je kind. Je kan er namelijk vol tegenin gaan, nog bozer worden of het proberen op te lossen, maar je hebt het gevoel dat dit allemaal niet werkt. Het resultaat: kind boos, jij geïrriteerd. De tip die elke ouder zou moeten weten is: erken de gevoelens van je kind.

Erken de gevoelens van je kind

Waarschijnlijk voelt je kindje zich, op het moment dat zoiets gebeurt, niet gehoord. Door zijn gevoelens te erkennen zal hij snel rustig worden, zich begrepen voelen. Stel je maar eens voor dat een collega iets tegen je zegt dat je kwetst of waardoor jij je onbegrepen en daardoor boos voelt. Als een andere collega vervolgens naar je toe komt en zegt: ‘Je voelt je vast heel boos nu, door die opmerking?’, dan voel je je gehoord en valt er direct een last van je schouders. Voor kinderen werkt dat net zo.

Probeer dit ook eens uit bij je kindje. Zeg bijvoorbeeld: ‘Je wilt helemaal nog niet weg uit de speeltuin hè, je zal wel teleurgesteld zijn? Je vindt het ook zo leuk hier!’ Daarna leg je uit dat het tijd is om naar huis te gaan om te eten. Je kind zal zich meteen begrepen voelen, hij zal voelen dat je zijn gevoelens waardeert én hij voelt zich geliefd, want: er wordt rekening gehouden met zijn emoties.

Daarnaast laat je op deze manier van omgaan met je kind zien dat er ruimte is voor alle soorten emoties en kinderen leren zo hun eigen emoties (die ze zelf nog niet kunnen benoemen) te herkennen en begrijpen.

Het allerbelangrijkste: wees oprecht

Je kan nu natuurlijk deze tip toe gaan passen, maar als je het niet oprecht meent, dan prikt je kind daar zo doorheen. Dat werkt averechts. Leef je dan ook echt in in je kindje en je zal merken dat discussies steeds meer verleden tijd zijn.

Deze column is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Dé tip die elke ouder moet weten voor als je kind een boze bui heeft
Sluiten