Marleen Staal
Marleen Staal Baby 12 aug 2020

Met deze tips blijft je baby lekker koel bij warm weer

Als de temperaturen na een lange winter weer omhoog gaan, staan we allemaal te springen. Heerlijk op eropuit te trekken met je baby. Toch is warm weer niet altijd ideaal van voor je kleintje. Het is belangrijk dat je baby lekker koel blijft.

Het zonnetje is erg aanlokkelijk en we gaan massaal het buitenleven opzoeken als de lekker weer is. Je baby geniet er net zo erg van, maar stijgende temperaturen kunnen gevaarlijk zijn. Waarom? Baby’s kunnen niet zoals volwassenen hun lichaamstemperatuur zelfstandig reguleren. En dus kan het gebeuren dat je kleintje oververhit raakt.

Tips bij warm weer

Als ouder heb je dus een belangrijke rol in het checken hoe warm of koud je baby het heeft. Dat kan je doen door bijvoorbeeld de nek te controleren en de voetjes. Voelen deze lauwwarm aan? Dan is er niks aan de hand. Maar als ze klam of warm zijn, dan kun je het beste een van de volgende tips gebruiken.

Ga op tijd weg

Overdag tussen elf en drie uur is het buiten op z’n warmst. Als je een dagje op pad wil, ga dan ‘s ochtends vroeg of later op de middag weg. Lukt dat niet? Probeer dan tussen deze tijden lekker binnen te zitten.

Kinderwagen

Hoewel de kap van de kinderwagen in eerste instantie als functie heeft je baby te beschermen tegen de zon, kan het ook enorm warm worden als de zon er continu op schijnt. Een extra parasolletje kan daarbij goed helpen. Doe de kap naar beneden en maak gebruik van dit hulpstuk. Pas goed op met doeken of sjaals als zonbescherming. Die houden vaak juist de warmte vast.

Drink voldoen

Niet alleen jij, maar ook de baby moet genoeg drinken op warme dagen. Geef dus genoeg voeding, zeker als je baby nog geen zes maanden oud is mag je best wat meer geven op hete dagen. Als je kind ouder is dan zes maanden, mag je ook kleine beetje water geven. Zorg er wel voor dat het schoon water is, het liefst eerst gekookt en daarna afgekoeld. Geef je borstvoeding? Zorg er dan voor dat je ook goed blijft drinken om zelf niet uit te drogen.

Het lijkt misschien onbelangrijk, maar kies op warme dagen zorgvuldig uit wat je je kleintje aantrekt. Denk in laagjes, zodat je wat uit kan doen als het te warm is en ook weer iets aan kan doen als het buiten afkoelt.

Een hoedje op een warme dag is altijd aan te raden. Het liefste één met een brede rand zodat het hele gezichtje en de nek van je baby goed is beschermd tegen de zon. Losse en luchtige kleertjes zijn ook erg fijn.

Ventilator

Als de dagen zo warm zijn dat het ‘s avonds ook nog afzien is, doe je er goed aan een ventilator in de babykamer te zetten voordat je baby naar bed gaat. Zet deze ventilator zo neer dat hij niet rechtstreeks lucht blaastop je kleintje.

Het is belangrijk een goede slaapkamertemperatuur te creëren. Twijfel je of het warm of koud genoeg is? Plaats een thermometer in de babykamer. 20 graden is een ideale temperatuur  voor baby’s tot acht weken. Daarna is 15 tot 18 graden meer dan genoeg.

Sluit de ramen en gordijnen

Als het niet makkelijk afkoelt in huis, houd dan juist alles potdicht. Zo komt er geen warmte naar binnen. natte handdoeken over de verwarming kan ook helpen de lucht af te koelen.

Regelmatig schoon beddengoed

Katoenen beddengoed voelt niet alleen heerlijk koel aan, het zorgt er ook voor dat lichaamsvocht beter wordt opgenomen. Op warme dagen doe je er goed aan zo min mogelijk dekentjes in het ledikant te leggen.

In bad

Tot slot kan het op hete dagen ook goed zijn om je baby ‘s avonds lekker af te laten koelen in een badje. Zorg dat het water lauwwarm is, bij te koud water zal het lijfje van je baby weer op willen warmen. En krijgt je baby het juist weer te warm.

Meer lezen?

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met deze tips blijft je baby lekker koel bij warm weer
Sluiten