Redactie
Redactie Zwanger 26 apr 2020

Checklist: praktische tips voor een perfect geboortekaartje

Zoveel mensen zoveel smaken, en zo ook een heleboel geboortekaartjes om uit te kiezen. Misschien vind je de tekst het belangrijkst of focus je juist op het ontwerp. Hoe dan ook: de volgende praktische dingen wil zeker niet vergeten bij het maken van een geboortekaartje.

De onderstaande do’s en don’ts helpen je een handje op weg in de wondere wereld van geboortekaartjes. Want die is groot…

Wat staat er op een geboortekaartje?

– De naam of namen van het kindje
– De geboortedatum
– Jouw naam en die van je partner en eventuele broertjes of zusjes
– Adresgegevens en telefoonnummers

En optioneel:

– Het geboortetijdstip
– Het gewicht van je baby
– Lengte van je baby
– De datum en tijd waarop je kraambezoek wilt ontvangen
– Rusttijden van moeder en baby
– Een tekstje of gedichtje
– Een QR-code: bij sommige geboortekaartjessites kun je een QR-code toevoegen. Via de site van de geboortekaartjes kun je foto’s/ teksten of gedichten toevoegen. Als de ontvangers de code scannen met hun mobiel, kunnen ze bijvoorbeeld de eerste kiekjes van jullie spruit bekijken. Leuk!

6 tips voor het versturen van geboortekaartjes

Als je geboortekaartje helemaal ready is, is het tijd om ‘m te versturen. Met deze tips gaat dit helemaal goedkomen.

1. Begin ruim op tijd met het verzamelen adressen

Maak een lijst met namen en maak dan een Excel-bestand aan of gebruik een ouderwets adressenboekje om de adressen te ordenen. Misschien heeft een van jouw vrienden zo’n zelfde lijst gemaakt die je kunt raadplegen voor adressen van gemeenschappelijke vrienden. Altijd handig.

2. Schrijf de enveloppen op tijd

Is de adressenlijst compleet? Dan is het verstandig om alvast de enveloppen te schrijven (en te beplakken met postzegels!). Of je kunt kiezen voor adresstickers. Het kost wat meer geld, maar het scheelt wel tijd.

3. Bestel een proefdruk

Bestel van tevoren altijd een proefdruk. Je zult net zien dat kleuren van het kaartje er op papier anders uitzien dan op het scherm. Daarbij wil je het papier voelen en eventueel dingen toevoegen, verwijderen of verbeteren. Laat de proefdruk aan meerdere mensen zien. Zo weet je ook zeker dat er geen spelfouten in staan.

4. Bestel ongeveer 10% meer kaarten dan je nodig hebt

Helaas is de post niet 100% secuur en komt het weleens voor dat mensen geen geboortekaartje krijgen, terwijl je ‘m wel verstuurd hebt. Bestel daarom altijd extra geboortekaartjes. Zo voorkom je teleurstellingen.

5. Organiseer je een kraamfeest? Stop dan een extra notitie hierover bij het geboortekaartje

Of bestel een insteekkaartje. Vaak wil je niet iedereen die je een geboortekaartje stuurt, uitnodigen voor het eventuele kraamfeest.

6. Relax, verstuur je kaartjes wanneer jij dat wil

Volgens de etiquette regels moet je de geboortekaartjes op de tweede dag na de bevalling versturen. Laat je niet gek maken, want elke bevalling is natuurlijk anders. Iedereen begrijpt wel dat je kapot bent en de kraamvisite kan best even op zich laten wachten.

Reageer op artikel:
Checklist: praktische tips voor een perfect geboortekaartje
Sluiten