Redactie
Redactie Ontwikkeling 6 jun 2018

Tips: kleuren herkennen en benoemen

Als je baby drie maanden oud is, kan hij bijna net zoveel kleuren zien als jij. Maar wanneer kan je dreumes de kleuren echt herkennen en benoemen? En hoe kun je hem stimuleren kleuren te leren? 

Als je peuter twee jaar is, leert hij om kleuren te benoemen. Maar de leeftijd waarop kinderen dit kunnen, loopt behoorlijk uiteen. Het is dus helemaal niet gek als je kind op driejarige leeftijd hier nog moeite mee heeft. Om kleuren te kunnen onderscheiden, moeten ze vooral fel en helder zijn. Pas als je kind tiener is, kan hij – net als jij – ook zachte kleuren onderscheiden. 

Tip: Op zoek naar leuke spelletjes waar je dreumes ook van leert? Bekijk hier 10 leerzame peuterspelletjes »

Wanneer is je kind kleurenblind?

Als een kind kleurenblind is, kan hij bepaalde kleuren niet zien. Zo kan hij bijvoorbeeld geen rood onderscheiden, maar wel weer blauw en groen. Gebruikt je kind tijdens het tekenen vreemde kleuren of heeft hij moeite met het onderscheiden van kleuren? Dan kun je een test laten uitvoeren om er achter te komen of hij kleurenblind is. Kleurenblindheid komt trouwens vaker voor bij jongens en kan erfelijk zijn. 

Tips om kleuren te leren

  • Oefen in huis of buiten op straat de kleuren: ‘Wat is de kleur van de tafel of van de auto?’.
  • Het lezen van boeken is niet alleen goed voor het taalgevoel van je kind, maar ook een goede, speelse manier om kleuren te herkennen en benoemen. 
  • Extra stimulans nodig? Er zijn verschillende spelletjes verkrijgbaar die het leren van kleuren stimuleren. 
Reageer op artikel:
Tips: kleuren herkennen en benoemen
Sluiten