Redactie
Redactie Kleuter 7 jun 2018

Tips meehelpen in het huishouden

Al vanaf een jaar of vier kan je kind af en toe meehelpen met klusjes in huis. Door je kind klusjes te laten doen, leert hij eigen verantwoordelijkheden te hebben. Maar welke klusjes zijn geschikt voor je kind? Lees hier op welke leeftijd je kind oud genoeg is voor bepaalde klusjes.

Leeftijd: 4 tot 8 jaar

Al vanaf de kleuterklas kan je kind af en toe meehelpen met kleine huishoudelijke klusjes. Veel kinderen vinden het ook leuk om te helpen. Blijf er in het begin voor de veiligheid wel bij.

Huisdier of planten verzorgen

Vanaf vier jaar kan je je kind een vaste taak geven. Denk hierbij aan de planten water geven of het eten van jullie huisdier verzorgen. Je kind zal waarschijnlijk erg trots zijn op het feit dat hij een eigen taak heeft en dat jij hem dit toevertrouwt.

Helpen met koken

Helpen met eten maken, is niet alleen leuk en leerzaam. Je kind zal ook meer willen eten, omdat hij zelf meegeholpen heeft. Dat maakt de maaltijd voor hem extra speciaal. Ook kan je kind helpen met het dekken en afruimen van de tafel, of afwassen.

Leeftijd: 8 tot 12 jaar

De klusjes waar je kind eerst veel begeleiding bij nodig had, kan hij nu waarschijnlijk alleen. Zelfstandig klusjes doen, leert hem om eigen verantwoordelijkheden te hebben.

Stofzuigen en dweilen

Sommige kinderen vinden het erg leuk om mee te helpen met stofzuigen en dweilen. Doe het van te voren wel een keer goed voor. Onthoud ook dat je kind het nog moet leren, dus dat het echt niet perfect gedaan hoeft te worden.

Kamer schoonmaken

Eén keer per week zijn kamer opruimen en stofzuigen en zijn vieze kleren uitzoeken, zijn klusjes die je gerust aan je kind kan toevertrouwen. Door zelf deze klusjes te doen zal je kind begrijpen dat een huishouden veel tijd en moeite kost.

Verzorging huisdier

Heb je een kleine hond? Laat je kind dan af en toe de hond uitlaten. Let er wel op dat de uitlaatplek dichtbij is en dat je kind niet ’s avonds alleen de deur uitgaat. Ook het verschonen van een konijnen- of cavia hok is een perfect klusje voor je kind.

Praktische klusjestips

  • Maak een klusjesrooster. Zo kan je kind zien welke klusjes hij moet doen en hij kan zijn klusjes afstrepen als hij ermee klaar is. Kan je kind nog niet lezen? Plak er dan foto’s bij.

  • Geef je kind een beloning voor zijn klusje. Een goede beloning kan bijvoorbeeld zakgeld zijn. Het verdienen van zijn eigen zakgeld zal je kind voldoening geven. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tips meehelpen in het huishouden
Sluiten