Redactie
Redactie Mama 5 mrt 2020

5x tips voor een opgeruimd huis en (dus) een opgeruimd hoofd

Een schoon en opgeruimd huis betekent een rustige, chille mama zonder stress. Want: je hebt overzicht, alles ligt op z’n plek, ’s morgens vroeg tijdens de school run kan je alles vinden en hoef je uiteindelijk niet gehaast de deur uit te vliegen.

Met kinderen in huis is het niet zo gemakkelijk, overal slingert speelgoed. Sokjes en schoentjes worden te pas en te onpas uitgetrokken en breek ons de bek niet open over drinkbekers die omvallen en kruimelsporen door de kamer. Hoe je het dan toch opgeruimd houdt? Nou, met deze tips.

Tips voor een opgeruimd huis

Een keertje opruimen is het moeilijkste niet, maar met deze tips blijft je huis (en je hoofd) ook netjes en georganiseerd.

1. Start met het doorspitten van de kledingkasten en de kapstok

Doe ze een voor een: je eigen kledingkast en die van je kids. Alles wat je niet meer draagt, niet meer gaat dragen, niet past of niet lekker zit verkoop je of geef je weg. Hetzelfde geldt voor de garderobes van je kinderen: doe ook weg wat ze zelf niet willen dragen, ook al vind je het zelf nog zo mooi. En komt er iets nieuws bij? Dan kan iets anders weg…
Neem meteen de kapstok mee en laat alleen de jassen hangen die op dat moment gebruikt worden. De rest kan óf weg óf opgeruimd worden in de kast voor een ander moment. Hetzelfde geldt natuurlijk voor jullie schoenen.

2. Speelgoed-opruimtijd

Met jongere kinderen kan je dit moment het beste pakken als ze slapen of op de opvang zitten, want die snappen er natuurlijk nog niet zo veel van en zullen juist de boel weer overhoop halen. Sorteer al het speelgoed en gooi dan weg wat stuk is en niet meer gemaakt kan worden. Maak een stapel: weg te geven of te verkopen. Misschien kan je zelfs nog wat items cadeau geven, ben je meteen duurzaam bezig! Oudere kids kunnen je helpen: laat ze zelf uitzoeken waar ze niet meer mee spelen en ruim de rest netjes op in een kast, zodat ze dit zelf ook dagelijks kunnen doen.

3. De badkamerkastjes

Al je toilettassen/-dozen vallen hier ook onder! In de loop der tijd verzamelen we flink wat beauty spullen, zo kan je ‘opeens’ een stuk of 10 lipsticks hebben liggen die je een keertje gebruikt hebt. Of tientallen flesjes nagellak, terwijl je altijd dezelfde kleur uit het kastje pakt. Sorteer, doe/geef weg en geef de rest een vaste plek. Koop past iets nieuws als het andere (bijna) op is.

4. De keuken

Begin met het eerste kastje of lade en werk zo verder tot je alle kasten inclusief de koelkast en vriezer gehad hebt. Doe weg wat je niet meer gebruikt en maak ruimte in je kasten of lades. Maak slimme oplossingen voor voorraad, kruiden en andere dingen die je dagelijks nodig hebt en geef spullen misschien een andere plek als dat logischer voelt.

5. Vergeet je telefoon niet!

Yep, ook je telefoon kan wel een grote schoonmaak gebruiken. Denk maar eens aan al die afgeronde gesprekken in WhatsApp, je foto’s, je contactenlijst en apps die je niet gebruikt. Neem een paar uurtjes de tijd om ze stuk voor stuk te verwijderen en vergeet niet de foto’s die je wilt houden eerst op te slaan! Ga ook een stapje verder door mensen te ontvolgen op social media apps, opgeruimd staat netjes nietwaar?

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherhood Sprouting

Reageer op artikel:
5x tips voor een opgeruimd huis en (dus) een opgeruimd hoofd
Sluiten