Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Tips: Spelen doe je zó

 

Spelen met je baby is goed voor zijn zintuigen, coördinatie en denkvermogen. Daarnaast is het hartstikke leuk om met je kind te spelen. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet alleen ‘kiekeboe’ met hem doet? Lees hier onze speeltips voor jou en je baby. 

Speeltips: 0-3 maanden 

Is je baby net geboren? Dan kun je vooral met de zintuigen spelen. Houd jouw gezicht dicht bij dat van je baby en praat en zing tegen hem. Dat helpt hem om je gezicht te leren kennen. Ook is het leuk om je baby voor te lezen. Hij wordt er niet alleen rustig van, het is ook goed voor zijn taalontwikkeling. Kies voor een eenvoudig prentenboek van stof, zodat je baby er ook zelf mee kan spelen.

Mama en Zo tip: Op het moment dat je baby geboren is, heeft hij een aantal reflexen. Wil jij weten welke? Lees ze hier in ons artikel ‘De eerste reflexen’.

Speeltips: 3-6 maanden

Als je baby ouder dan drie maanden is, zal hij alles in de gaten willen houden met zijn ogen. Het is dus leuk om hem een speeltje van afstand te laten volgen. Bovendien ontdekt hij zijn handen en het feit dat hij er iets mee kan vasthouden. Vooral speeltjes met geluid zijn favoriet. Ook vindt je baby spelletjes met lichaamscontact leuk. Pak bijvoorbeeld zijn voetjes vast en ‘loop’ kietelend met je vingers over zijn lichaam.

Speeltips: 6-9 maanden

Nu je baby een half jaar oud is, bevindt hij zich in zijn ‘kiekeboe-fase’. Duik weg achter de kinderstoel en roep ‘kiekeboe!’ als je tevoorschijn komt. Je zult zien dat je kind het prachtig vindt. Ook zal hij je nu gaan na-apen en hij heeft veel plezier als jij zijn geluidjes nadoet. Daarnaast kan je baby nu ook alles pakken en in zijn mond stoppen. Zachte ballen en grote knuffels vindt hij geweldig. Lees hier nog meer speeltips voor deze fase! 

Mama en Zo tip: Je baby heeft de neiging om van alles in zijn mond te stoppen. Wil je weten welk speelgoed geschikt voor hem is? Lees het in ons artikel ‘Veilig spelen: speelgoed’.

Speeltips: 9-12 maanden

Als je kind ouder dan negen maanden is, is hij dol op speelgoed met beweegbare onderdelen. Denk aan wielen en knoppen, zeker als er geluid uit komt. Ook blokken en duplo vindt hij mooi. Bovendien vindt hij het leuk om ergens achter aan te kruipen, bijvoorbeeld eendjes aan een trekkoord of een loopwagen.

Let bij het spelen op:

  • Het karakter van je baby. Houdt hij van knuffelen of juist van actieve spelletjes?
  • Afwisselen van speelgoed. Houd het spannend voor je baby!
  • Het tempo. Wees geduldig als je kind niet zo snel reageert als jij hoopte.
  • Het humeur van je kind. Is hij vrolijk of juist knuffelig en moe? Houd er rekening mee als je een spelletje wilt doen met je baby.
  • Activiteiten voor buitenshuis. Je kind vindt de kinderboerderij, muziekles of babyzwemmen ook leuk!
Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Tips: Spelen doe je zó
Sluiten