Redactie
Redactie Ontwikkeling 6 jun 2018

6 Tips stoppen met duimen

Hoewel duimen ervoor kan zorgen dat je kind rustig is, zich op z'n gemak of troost voelt, kent duimen helaas ook flink wat nadelen. Daar komt bij dat duimen lastig is om af te leveren. Lees meer over duimen en hoe je daar mee kunt omgaan. 

Is jouw kind een duimer? Deze zes tips kunnen helpen om het duimen af te leren.

Nadelen duimen

Een baby heeft een sterk zuigrefelex. Het zuigreflex zorgt ervoor dat je baby leert te drinken uit de borst én daarnaast verlaagt het de bloeddruk en zijn harslag. Als een baby steeds minder uit de borst drinkt en ook vast voedsel krijgt, verliest het duimen steeds meer zijn functie. Helaas zijn veel kinderen dan al zo gewend om op hun vingers of duim te zuigen dat het lastig is om het duimen nog af te leren. Toch is het verstandig om hier wel mee aan de slag te gaan. De nadelen van duimen zijn namelijk flink.

  • Er kunnen problemen optreden met slikken en praten doordat door het duimen de tong in een verkeerde stand gaat staan.
  • Ook door een verkeerde stand van de tanden kan je kind moeilijkheden krijgen met eten en praten.
  • De bovenkaak en gehemelte kunnen misvormen. Hierdoor kan het neustussenschot scheef groeien.
  • Kindjes die duimen hebben soms last van een openstaande mond en mondademhaling. Het gevolg hiervan is dat het speeksel zijn beschermende werking verliest. En dat zorgt ervoor dat je kind een grotere kans heeft op tandvleesontstekingen en gaatjes in zijn tanden en kiezen.

Tip!Heb jij een kleine duimzuiger in huis? Overweeg dan om je kind een speen te geven. Uit onderzoek is gebleken dat het makkelijker is voor je kind is een speentje af te leren dan het zuigen op zijn duim.

Tactiek

Maar hoe zorg je nu dat je kind stopt met duimen? Géén goede tactiek is het om je kind op de huid te zitten om te stoppen met duimen. Draai het juist om en laat het lijken alsof je kind zelf op het idee is gekomen. Vertel je kind dat het al heel groot is en noem op wat voor dingen allemaal bij het 'klein' zijn horen, zoals drinken uit een fles, luiers en de kinderstoel. Laat aan je kind blijken dat je heel trots bent, dat hij nu al zo groot is dat hij niet meer in een kinderstoel zit. Vraag daarna wat je kind nog meer bij het al groot zijn vindt horen. Doe zelf de suggesties ‘niet meer duimen’ als hij hier zelf niet opkomt.

Afzwakken & afleiden

Probeer de gewoonte om te duimen langzaam minder te laten worden. Als je kind zit te duimen, leidt hem dan af met iets waarbij hij twee handen nodig heeft. Laat hem je bijvoorbeeld helpen. Doe dit vooral op de tijden wanneer hij standaard duimt. Bijvoorbeeld bij het naar bed gaan. Laat hem het boek vasthouden dat je voorleest of laat hem een grote knuffel beethouden.

Samen een geheimpje

Als je kind wilt stoppen met duimen, stimuleer hem dan door er samen een geheimpje van te maken. Vertel hem dat je ook wel eens met iets wilde stoppen en hoe moeilijk dat was. Zo voelt hij zich begrepen. Spreek samen een geheim signaal af. Als je kind zit te duimen, kun je hem een signaal geven dat alleen hij begrijpt. Zo hoeft hij zich niet te schamen en maak je er nog een spelletje van ook.

Gebruik autoriteit

De juf of de tandarts inlichten over het stoppen met duimen kan helpen met de beslissing van je kind om te stoppen. Laat ze vertellen waarom duimen niet meer past bij een grote jongen of meisje. Natuurlijk nooit op een bedreigende of vervelende manier, maar op een aardige speelse manier, waar je kind toch van onder de indruk kan zijn.

Vriendjes en vriendinnetjes

Vriendjes en vriendinnetjes zijn erg belangrijk op deze leeftijd. Een slaapfeestje met vriendjes die niet duimen, kan voor een grote omslag zorgen. Als je kind duimt en een vriendje ziet dat, kan dit ervoor zorgen dat je kind besluit te stoppen met duimen.

Duimzuigen in de nacht

Lastiger is het om het duimen in nacht af te leren. Duimzuigen gaat dan onbewust. Jij kunt je kind hierbij helpen door – wanneer je kind slaapt – zijn duim uit de mond te halen en zijn mond te sluiten. Zo zorg je ervoor dat je kind weer door zijn neus gaat ademen. Na een paar weken kun je de duim afplakken met bijvoorbeeld een pleister of handschoenen aandoen, zodat het duimen ook niet meer per ongeluk gebeuren.

Tip! Verbied het duimen nooit. Dit helpt niet en het is een negatieve manier om je kind iets te leren. Beloon je kind eerder als je ziet dat hij bewust niet duimt.

Reageer op artikel:
6 Tips stoppen met duimen
Sluiten