Redactie
Redactie Peuter 7 jun 2018

5 tips tegen niet luisteren

Kinderen zijn constant in ontwikkeling en krijgen als ze ouder worden steeds meer een eigen wil. Het is dus niet gek als je kind af en toe niet wil luisteren. Maar wat kan je doen als je kind continue niet luistert? Lees hier waarom je kind niet luistert en bekijk onze tips.

Kinderen kunnen hun aandacht minder lang ergens bij houden dan volwassenen. Ook vinden ze het lastig om hun aandacht te verdelen. Televisie kijken en ondertussen naar jou luisteren, gaat voor je kind moeilijk samen. Daarnaast heeft opvoeding een grote invloed op het luistergedrag van je kind.

5 tips voor beter luisteren

1) Bied structuur en maak vaste regels

Breng structuur aan in je opvoeding door een aantal vaste regels op te stellen. Structuur is erg belangrijk voor kinderen. In een wereld waar alles snel en continue verandert, is het belangrijk voor je kind dat hij ouders heeft die wel duidelijkheid bieden. Bedenk ook van te voren wat de straf is als je kind niet luistert en zorg dat jij en je partner op één lijn zitten.

2) Wees duidelijk en consequent

Vertel je kind wat je van hem wilt. Is het bedtijd? Houd het kort en bondig en zeg: ‘Het is bedtijd, ik wil dat je je tanden gaat poetsen.’ Houd je altijd aan de regels. Als je zelf niet consequent bent, zal je kind dat ook niet zijn. Geef zelf het goede voorbeeld. Wil je dat je kind naar jou luistert? Luister dan ook aandachtig naar hem.

3) Overleg met je kind

Heeft je kind veel moeite met een regel? Bespreek deze regel dan met hem. Het is voor je kind makkelijker een regel op te volgen als zijn inbreng ook wordt meegenomen in de regel.

4) Focus op het gewenste gedrag

Vertel je kind wat hij wel mag doen, in plaats van wat hij niet mag doen. Veel kinderen vinden het dan makkelijker om te luisteren.

5) Complimenteer je kind

Benadruk niet het slechte gedrag van je kind, maar geef juist complimentjes als hij goed luistert. Door positieve aandacht leert je kind dat gehoorzaam zijn juist leuk is.  

Reageer op artikel:
5 tips tegen niet luisteren
Sluiten