Redactie
Redactie Lifestyle 6 jun 2018

Tips & trucs: alles over geld (be)sparen

Iedereen spaart weleens. Voor later, voor je droomreis of voor je kinderen. Maar dit gaat niet altijd even makkelijk. Hoe kun je het beste geld (be)sparen? Mama en Zo zet een paar handige spaartips & -trucs voor je op een rij, zodat jij over een tijdje in het geld zwemt!

Bouw een buffer op

Spaargeld is handig als extra buffer. Zo heb je altijd iets achter de hand. Voor praktische dingen, zoals je wasmachine die er ineens mee op houdt of voor als je een nieuwe auto wilt kopen. Maar natuurlijk wil je ook sparen voor de toekomst van je kinderen. Zodat ze kunnen studeren en een rijbewijs halen.

Mama en Zo tip: Hoeveel buffer heb jij nodig? Bereken hier hoeveel spaargeld voor jou nodig is.

Zo begin je met sparen

Na de geboorte van hun kind, openen veel ouders direct een spaarrekening waarop ze maandelijks een vast bedrag laten storten. Dat loopt natuurlijk lekker op over de jaren en daarnaast hebben veel banken speciale kinderrekeningen met gunstige rentes. De belangrijkste voorwaarden om succesvol te sparen voor je kind:

 • op tijd beginnen
 • niet aan het spaargeld komen voor andere dingen
 • spaar op een vast moment (bv. maandelijks)

Een spaarrekening openen is natuurlijk niet de enige mogelijkheid om te sparen voor je kind. Je kunt ook sparen door geld opzij te zetten op een eigen spaarrekening of door je kleingeld in een spaarpot te doen en dit elke maand op je rekening te laten storten. Ook extra meevallers zoals je vakantiegeld of je belastingteruggave zijn mooie momenten om een bedrag opzij te zetten.

Mama en Zo tip: Meer info over spaarrekeningen en sparen? Lees ons artikel Sparen & Schenken.

Zo spaar je onbewust

Vind je sparen erg lastig, omdat je aan het einde van de maand nooit geld overhoudt? Maak dan een onbewust spaarplan. Stel bij je bank tien verschillende bedragen in die op verschillende datums in de maand naar je spaarrekening worden afgeschreven. Bijvoorbeeld op de 2de dag van de maand €2,99 op de 5de €5,79 op de 11de €10,89. Zo spaar je onbewust, net of je een tijdschrift of een pakje kauwgom koopt en aan het einde van de maand heb je een leuk bedrag op je spaarrekening bijgeschreven.

Mama en Zo tip: Wil je meer tips en trucs? Lees dan ons artikel ‘Besparingstips en -tricks’!

(Be)spaartips:

 • Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje met behulp van een budgetplan. Zo zie je meteen waar het meeste geld naartoe gaat en waar je op kunt besparen.
 • Ga alle lopende abonnementen af; zoals de krant/tv-gids, de sportschool, tijdschriften e.d. Bedenk wat je nog echt nodig hebt en zeg de rest van de abonnementen op.
 • Speur de folders af voor aanbiedingen, zo bespaar je een hoop. Kijk wel uit dat je je niet laat verleiden om dingen te kopen die je niet gebruikt.
 • Zet spullen die nog in goede staat zijn, maar je niet meer gebruikt op Marktplaats. Zo maak je iemand anders blij en houd je zelf een leuk zakcentje over.
 • >Maak voor je boodschappen gaat doen een lijstje en hou je hier aan. Op die manier koop je alleen wat je nodig hebt en bespaar je op snacks en impulsaankopen.
 • Pak eens wat vaker de fiets in plaats van de auto. Je bespaart benzine en hoeft geen parkeergeld te betalen.
 • Zet de verwarming lager, koop spaarlampen en een waterbesparende douchekop. Op lange termijn bespaar je hiermee tientallen euro’s.
 • Zin om lekker een dagje weg te gaan? Kijk dan eens op internet naar aanbiedingen. Op sites als www.vakantieveilingen.nl en www.groupon.nl komen vaak genoeg leuke acties langs.
 • Ben je een gedachteloze pinner? Neem dan elke week een bedrag op en laat je pinpas thuis. Zo voorkom je impulsaankopen en leer je omgaan met een budget.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tips & trucs: alles over geld (be)sparen
Sluiten