Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Tips & Trucs: tandenpoetsen

Het eerste tandje van je kind komt door als hij ongeveer vijf tot negen maanden oud is. Dat is meteen het moment waarop je moet beginnen met poetsen. Mama en Zo helpt je op weg met de nodige tips en trucs. Ze zeggen niet voor niets ‘jong geleerd is oud gedaan’.

Eerste poetsbeurt

Hoe pak je zo’n eerste keer poetsen aan? Neem je kind op schoot of laat het zitten op bijvoorbeeld een aankleedtafel. Poets met korte heen-en-weer bewegingen, maar niet te hard. Zorg ervoor dat alle plekken schoon worden: de binnen- en de buitenkant van de tanden en bovenop de kiezen. Poets ook het randje van het tandvlees mee. Een vaste volgorde zorgt ervoor dat je niets overslaat. Spoelen is vaak nog moeilijk. Je kunt je kind leren spoelen door 'bolle wangen' te maken.

Mama en Zo tip: Net als bij tandenpoetsen heeft je kind veel aan regelmaat en een vaste routine. Lees hier waarom regelmaat echt werkt. 

Borstel & tandpasta

Voor de grote poetsbeurt heb je speciale tandenborstels voor jonge kinderen. Deze zijn kleiner en dus makkelijker in gebruik. Je kunt ze ook in leuke kleurtjes en figuurtjes krijgen om het poetsen extra speciaal te maken. Is je kind iets groter, dan kun je ook aan de slag met een elektrische tandenborstel. Bij poetsen is de tandpasta ook belangrijk. Het is noodzakelijk dat je peutertandpasta gebruikt en geen normale tandpasta. In de peutervariant zit namelijk minder fluoride, een teveel hieraan kan het gebit juist beschadigen.

Maak het leuk!

Kinderen vinden tandenpoetsen maar stom en hebben er vaak geen zin in. Maak het daarom extra leuk. Denk aan een speciale tandenborstel die muziek maakt als je aan het poetsen bent of kies tandpasta met een smaakje en kleur. Spelenderwijs leren poetsen is voor kinderen heel belangrijk. Poets bijvoorbeeld samen je tanden om te laten zien dat het heel leuk is of laat je kind jouw tanden poetsen en zing samen een ‘tandenpoetsliedje’ om het speciaal te maken.

Mama en Zo tip: Spelenderwijs leren is voor baby’s heel belangrijk. Maar hoe speel je eigenlijk met een kind dat nog niet kan voetballen of rennen? Lees hier hoe je met je kind kunt spelen tijdens zijn eerste jaar.

Feiten op een rij:

  • Eerste poetsbeurt zodra de eerste tand doorkomt, rond de vijf tot negen maanden.
  • Gebruik een speciale peutertandpasta en –borstel. Vanaf vijf jaar kan je kind gewone tandpasta gebruiken en eventueel leren een elektrische tandenborstel te gebruiken.
  • Nog een reden om peutertandpasta te gebruiken is omdat kinderen vaak tandpasta doorslikken. Op deze manier kan het geen kwaad.
  • Vervang om de drie maanden de tandenborstel.
  • Leer je kind spelenderwijs zijn tanden te poetsen. Dat voorkomt niet willen poetsen op latere leeftijd en maakt het dubbel zo leuk.

Mama en Zo tip: Meer weten over tandenpoetsen? Lees dan ons andere artikel ‘Tandjes poetsen’.

Reageer op artikel:
Tips & Trucs: tandenpoetsen
Sluiten