Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Tokofobie: zo bang zijn voor bevallen, dat je liever geen moeder wordt

Bang voor de bevalling? Vele mama's in spe met je. Maar als je aan tokofobie lijdt, zijn die hele negen maanden plús de bevalling echt doodeng voor je. Volgens onderzoek een zorgelijke angst, die zeker niet zeldzaam is. 

Tokofobie zou een van de redenen zijn voor een geplande keizersnede, postnatale depressie en zelfs abortus.

Extreem angstig voor pijn bij bevallen

Genoeg reden om er de aandacht op de vestigen, dus. Geboorteangst. Dat is wat tokofobie letterlijk betekent. Zo'n 13 procent van de vrouwen heeft deze fobie. Ze zijn doodsbang voor wat zwangerschap en bevallen met hen kan doen. Zo zijn ze extreem angstig voor de pijn bij het bevallen, soms nog voordat ze zwanger zijn of überhaupt aan kinderen willen beginnen. Sterker nog: sommige vrouwen met tokofobie doen er alles aan om maar niet zwanger te worden, uit angst te overlijden. Heavy, ja.

Primaire en secundaire tokofobie

Tokofobie komt vooral voor onder vrouwen die voor het eerst moeder worden en dus ook voor het eerst gaan bevallen. Primaire tokofobie, heet dit, en dat klinkt best voor de hand liggend. Maar moeders met een secundaire tokofobie zijn er zeker ook: zij zijn al eens bevallen, maar hebben hier een heel traumatische ervaring aan overgehouden. De symptomen angst, slapeloosheid, huilbuien en stress, blijven voor ieder van deze vrouwen hetzelfde.  

Reden voor abortus

De angst kan zo intens zijn, dat ze om die reden geen natuurlijke geboorte aandurven. Inderdaad: het is een van de redenen om een geplande keizersnede aan te vragen, blijkt uit Zweeds onderzoek. Ook zou tokofobie de bevalling zelf belemmeren en medische ingrepen in de hand werken. Uit Scandinavisch onderzoek blijkt dat er een dikke link is tussen angst en nervositeit van de mama en een vroeggeboorte of juist late bevalling én een laag geboortegewicht. En volgens Stichting Bevallingstrauma kan tokofobie zelfs de reden zijn van een abortus…

Wat te doen bij tokofobie?

Een fobie verdwijnt niet zomaar. Stichting Bevallingstrauma raadt aan om steun van familie en vrienden én professionele hulp te zoeken. Je tokofobie wordt dan niet plotseling easy te bestrijden, maar het kan je angst wel minderen. Werkt dat ook niet? Ontspanningstherapie, een geboorteplan schrijven en je zoveel mogelijk in laten lichten over bevallen, zou volgens de stichting ook werken.

Meer info? Check stichtingbevallingstrauma.nl/tokofobie.

Reageer op artikel:
Tokofobie: zo bang zijn voor bevallen, dat je liever geen moeder wordt
Sluiten